Το λέγαμε και τις προάλλες για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη φωτό που έβγαλε έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Διαφορετικό το context τώρα, όμως το βασικό νόημα είναι το ίδιο: Το να νιώθεις τι συμβαίνει γύρω σου, το να λειτουργείς με κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση δεν είναι καθόλου, τελικά, εγγυημένο εκεί έξω. Κι αυτό ακριβώς θέλησε να προτάξει και η Μαρία Καρυστιανού – θα καταλάβετε διαβάζοντας το γιατί.

Συνέβη τις προάλλες: Η διεύθυνση του 15ου Λυκείου Αθηνών τιμώρησε με μονοήμερη αποβολή δύο μαθητές της χορωδίας επειδή μετά το πέρας σχολικής εορτής, θέλησαν να πουν ένα τραγούδι για να διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς και τα όσα ακολούθησαν που έχουν κάνει 8/10 Έλληνες (σύμφωνα με δημοσκοπήσεις) να μιλούν ανοιχτά περί συγκάλυψης από πλευράς του πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, και όπως εξήγησε μέσω Facebook ο κ. Δημήτρης Σπυριδωνίδης που έβγαλε άλλωστε και το θέμα προς τα έξω, τα 2 παιδιά ήθελαν να τραγουδήσουν το «Κάποτε θα ’ρθουν να σου πουν» του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ακόμα και να δεχτούμε πως υπήρχε πρόβλημα με όλο αυτό επειδή η σχολική γιορτή ήταν γι’ άλλο λόγο (που δεν βλέπουμε το γιατί, αλλά ας κάνουμε αυτήν την υπόθεση εργασίας) υπήρχαν εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί τρόποι για να λυθεί σωστά το ζήτημα. Ειρηνικά, χωρίς εντάσεις, με σεβασμό στο «θέλω» των παιδιών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για ένα θέμα που εξοργίζει όποιον εκεί έξω έχει ακόμα ευαισθησία.

Από πού κι ως πού όμως να τιμωρηθούν κιόλας; Ειπώθηκε, ως αιτιολογία από τη διεύθυνση του σχολείου, πως τα παιδιά ήταν αγενή και επιθετικά προς τους καθηγητές τους. Μόνο που το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Και λέει πολλά τούτο: Με την ανακοίνωση της ποινής, τα υπόλοιπα παιδιά της χορωδίας πήγαν στην διευθύντρια ζητώντας να αποβληθούν κι αυτά και όταν τους ειπώθηκε ότι αυτό δεν γίνεται, από αλληλεγγύη στους συμμαθητές τους αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις τους για μάθημα και πήραν απουσίες.

Δείτε αναλυτικά όλη την ανάρτηση του κ. Σπυριδωνίδη στο Facebook:

Το θέμα υπέπεσε στην αντίληψη της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία δεν το άφησε ασχολίαστο. Ιδού τι έγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 στέλνοντας το δικό της μήνυμα στήριξης στα παιδιά του 15ου Λυκείου Αθηνών.

Αναλυτικά, όσα έγραψε η Μαρία Καρυστιανού:

«Με ένα τραγούδι και ένα μήνυμα
μαθητές Λυκείου Αθηνών, ήθελαν να εκφράσουν την λύπη και την απογοήτευση τους για τους αδικοχαμένους επιβάτες που βρήκαν τραγικό θάνατο, στο έγκλημα των Τεμπών.
Αυτή η πρωτοβουλία όμως εξόργισε τη Λυκειάρχη.
Φώναζε και έσκισε το μήνυμα, απειλώντας τους νεαρούς μαθητές για την ιδέα , για την πρόθεση, για την κίνηση να ομολογήσουν της ψυχής τους την ανάγκη…
Τιμώρησε μάλιστα κάποιους με αποβολή….
Έτσι δυστυχώς λειτουργεί μια διεφθαρμένη κοινωνία …
Όταν λείπουν τα επιχειρήματα, αρχίζουν οι απειλές.
Όταν φοβάται κανείς την αλήθεια, και μόνο τότε, σκίζει τα γραπτά που την φανερώνουν.
Τρέμει την αποκάλυψη της μικροψυχίας του ο απάνθρωπος και τιμωρεί τους θαρραλέους.
Μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για εσάς παιδιά!
Μην σιωπήσετε ποτέ! Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα σας. Η άποψη σας, δύναμη.
Η αλήθεια πάντα στο φως.
Μην επιτρέπετε να πνίγουν την αλήθεια σας.
Θα ήμουν πολύ περήφανη μητέρα σας.
Υποκλίνομαι στην δύναμη της ψυχής σας…»