Μπορεί να το ‘χει πάρει το μάτι σου σε κάνα social, παίζει από καιρό σε καιρό και ανάλογα με τον… καιρό, μια άτυπη διαμάχη ανάμεσα σε «καλοκαιράκηδες» και «χειμωνάκηδες», τσακώνονται ποιανού η εποχή είναι καλύτερη. Εμείς θα αποφύγουμε να πάρουμε θέση. Θα πούμε απλώς πως είτε πολύ κρύο κάνει είτε πολύ ζέστη, ΔΕΝ παλεύεται. Ένεκα της κλιματικής κρίσης όμως, και του ότι γενικά δεν πολυκάνει κρύο στην Ελλάδα, οι «εδώ έχει πάντα ήλιο» είναι που κερδίζουν. Είναι, όμως, αυτό νίκη;

Περάσαμε ένα χειμώνα που μόνο κατ’ όνομα ήταν τέτοιος, ζήτημα να περάσαμε συνολικά μισό μήνα με συνθήκες που να θύμισαν το πώς είναι κανονικά αυτή η εποχή. Τεράστιο πρόβλημα από πολλές απόψεις και πιθανότατα μια εικόνα από το ζοφερό μέλλον.

Κάνει πολύ ζέστη ήδη; Ε, θα κάνει περισσότερη…

Το καλοκαίρι, ημερολογιακά, έχει μπει με άγριες διαθέσεις. Σκάμε. Ήδη. Πολύ. Από τη ζέστη. Και ο Θοδωρής Κολυδάς, ένας δηλαδή από τους πιο συνεπείς και άξιους εμπιστοσύνης μετεωρολόγους που έχουμε (γιατί είναι και πολλοί που απλά παλεύουν να ακούγονται) μας έκανε την καρδιά ακόμα περισσότερο περιβόλι. Δεν το θελε ο άνθρωπος, τη δουλειά του κάνει.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ προανήγγειλε «πορτοκαλί συναγερμό» για τον επικείμενο καύσωνα – μας ήρθε λίγο μετά, το μεσημέρι της Δευτέρας (10/6) συγκεκριμένα, έκτακτο δελτίο καιρού για να γίνει όλο αυτό πιο συγκεκριμένο.

«Αρχικά θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι το μεσημέρι θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, καθώς θα κινηθούμε έως πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης, λόγω των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, με βάση τον χρωματικό κώδικα Meteoalarm της Eumetenet» ανάφερε στην πρώτη του ανάρτηση ο Θοδωρής Κολυδάς.

Θα μπορούσε να το πει και «μάγκες, θα βράσουμε», αλλά ΟΚ, καταλαβαίνουμε πως λόγω θέσης και επιστημονικού κύρους πρέπει να εκφράζεται αλλιώς στις παρεμβάσεις του στη δημόσια σφαίρα. Λίγο πιο μετά, ήρθε και το έκτακτο. Δεν σας χάλασε καλοκαιράκηδες…