Από θέματα ξέμεινε ο Guardian και είπε να ασχοληθεί με τη χώρα μας. Εντάξει, υπερβάλλουμε, δεν λειτουργούν έτσι ακριβώς οι δημοσογράφοι του εξωτερικού. Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο λοιπόν φιλοξενεί ο φημισμένος Guardian, εστιάζοντας στη «βία που πλήττει» το νησί, ενώ συνδέει αυτά τα περιστατικά βίας με την προσπάθεια διατήρησης της αρχαίας κληρονομιάς.

Το βρετανικό μέσο που πολύ θα ήθελε να υπάρχει ένα νησί σαν τη Μύκονο στην Βρετανία, συνδέει επίσης και την επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός με την «εκτός ελέγχου» κατάσταση που επικρατεί στο νησί από όσους «θέλουν να το εκμεταλλευτούν». Με αυτό το «θέλουν να το εκμεταλλευτούν» πέσαμε από τα σύννεφα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μανώλης Ψαρρός δέχτηκε επίθεση τον Μάρτιο στην Αθήνα. Η ώρα ήταν 20:30 και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο αρχαιολόγος μετά την επίθεση «είχε γενική απεργία την επόμενη μέρα και έπρεπε να κοιτάξω κάτι στα αρχεία μου για τη Μύκονο». Ο ίδιος, μιλώντας στον Observer, ανέφερε ότι «μπορώ να θυμηθώ ότι πλησίασα το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό όλα είναι θολά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τόση δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου».

Όταν συνήλθε, βρισκόταν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου με σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και τα μάτια του ήταν τόσο σοβαρά μελανιασμένα που η όρασή του να παραμένει ακόμα εξασθενημένη.

Όπως γράφει ο Guardian, η αστυνομία εντείνει την έρευνά της για τον εντοπισμό των δραστών, το επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται σταθερά στο διάσημο νησί, όπου μια φρενίτιδα κτιρίων έχει θέσει την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε κατάσταση… μάχης. Την τελευταία δεκαετία ο Ψαρρός ήταν επικεφαλής του τμήματος που εκδίδει οικοδομικές άδειες στο νησί.

«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μύκονο», δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι επρόκειτο για ένα μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να προκαλέσει φόβο στους αρχαιολόγους», πρόσθεσε.

Για χρόνια η Μύκονος αποτελεί… παιδική χαρά για τους πλούσιους, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις παραλίες της να αποφέρουν ολοένα και πιο θεαματικά κέρδη. Ωστόσο, η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε και μια πιο σκοτεινή πλευρά της -αυτή ενός νησιού που καταλαμβάνεται από συμφέροντα που φαίνεται να είναι πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και του νόμου.

Την Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη των ανώτατων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσουν την υπόθεση και αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στο νησί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, ανακριτών οικονομικού εγκλήματος και επιθεωρητών περιβάλλοντος και κτιρίων, ενώ θα ενταθεί και η καταστολή της παράνομης δόμησης σε αγροτικές περιοχές, στη Μύκονο και σε γειτονικά νησιά του Αιγαίου.

«Δεν υπάρχει νησί στο οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου», είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτή είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».

Οι 1.000 περίπου αρχαιολόγοι της Ελλάδας είναι οι θεματοφύλακες της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς του έθνους. Για πολλούς, η ανθεκτική ομάδα των αφοσιωμένων εκσκαφέων και ερευνητών είναι το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις καταστροφές που συνδέονται ολοένα και περισσότερο με τον τουρισμό.

Αλλά με τη βιομηχανίατου τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, η ισορροπία κρατιέται από μια λεπτή γραμμή.
Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν ρεκόρ – πέρυσι ήταν το τρίτο μέρος με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γη – οι ανησυχίες των αρχαιολόγων δεν έχουν σημασία για τους επενδυτές.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβάτες για την κατασκευή βίλων, ξενοδοχείων και beach bar κοντά ή σε αρχαίους τοποθεσίες, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που πρέπει να επιτευχθούν, λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης θρηνούν για την απείθαρχη ανάπτυξη ενός νησιού που έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους ανίκανους να το απολαύσουν ή να το αντέξουν οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν επίσης μετακομίσει, ανακοινώνοντας αμφιλεγόμενα σχέδια για την κατασκευή ενός τουριστικού χωριού με λιμάνι όπου μπορούν να δένουν superyachts.

«Θέλουμε το κράτος να είναι σύμμαχος για την προστασία του νησιού μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. «Θέλουμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και φυσικά αποδοκιμάζουμε κάθε απειλή κατά των κρατικών υπαλλήλων. Σήμερα είναι οι αρχαιολόγοι. Αύριο θα είμαστε εμείς».

Ο Ψαρρός θέλει επίσης να επιστρέψει στη δουλειά μόλις αναρρώσει «γιατί διαφορετικά, ή εάν με απομάκρυναν από τη θέση, θα έστελνα λάθος μήνυμα στους επιτιθέμενούς μου».

Ο χρόνος, είπε η Κουτσούμπα, ήταν ουσιαστικός: την περασμένη εβδομάδα μια συνάδελφος στη Μύκονο έλαβε απειλητικά μηνύματα. «Εάν η κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει, θα πρέπει να αρχίσει να κατεδαφίζει παράνομα κτίρια», είπε. «Αυτή τη στιγμή είναι η Μύκονος, αλλά αργότερα θα είναι κάποιο άλλο νησί. Ήρθε η ώρα για δράση και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταλούν μπουλντόζες. Είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβει κανείς. Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα και πρέπει να δοθεί τώρα».

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Γκάντι με τακούνια: Μέχρι και στον Guardian γίναμε θέμα για τους λάθος λόγους

Μόνο 533 ευρώ έδωσαν στη Μύκονο για μουσακά, ένα ποτό και ένα αναψυκτικό

Τουρίστες “βαθμολογούν” τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και κερδίζει η Κρήτη