Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (09 – 15/01).

Οδηγός Διαπλοκής (American Hustle)

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence

Πλοκή: Εμπνευσμένη από ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός πανέξυπνου απατεώνα ο οποίος μαζί με την εξίσου γοητευτική και πανούργα φίλη του, αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν ανεξέλεγκτο πράκτορα του FBI, για να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς, μπλεγμένους σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες. Ο πράκτορας  θα τους ωθήσει στον κόσμο διαμεσολαβητών εξουσίας του Τζέρσεϊ και της μαφίας, έναν κόσμο τόσο επικίνδυνο όσο και μαγευτικό.

Trivia: Ο Christian Bale για πέμπτη φορά στην καριέρα του, προχώρησε σε μία ακόμη θεαματική σωματική μεταμόρφωση, τόσο ριζική, που ο πρώτος διδάξας της συγκεκριμένης «μεθόδου» Robert De Niro, ο οποίος κρατά έναν uncredited ρόλο στην ταινία, δεν τον αναγνώρισε όταν τον συνάντησε στα σετ. Μάλιστα ο σκηνοθέτης χρειάστηκε να τον πείσει ότι πράγματι ο ηθοποιός που έχει απέναντί του είναι  στ’ αλήθεια ο Bale.

Το provocateur σχόλιο: Σπουδαίες ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό καστ με κορυφαίο τον Christian Bale, κι αυτό είναι που κάνει κυρίως τόσο ξεχωριστό το «American Hustle» ώστε να κερδίζει υποψηφιότητες σε διάφορα βραβεία και να συγκαταλέγεται στα φαβορί για τα Οσκαρ, καθώς η ιστορία, στηρίζεται στην ανάπτυξη χαρακτήρων, στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα. Το οποίο είναι επίσης υψηλών προδιαγραφών, με τα υπέροχα κοστούμια κι ένα εκπληκτικό soundtrack.

 

Inside Llewyn Davis

Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen

Πρωταγωνιστούν: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garret Hedlund, Justin Timberlake

Πλοκή: Μία εβδομάδα στη ζωή ενός νεαρού folk τραγουδιστή στην σκηνή του Greenwich Village του 1961, ο οποίος παλεύει να τα καταφέρει ως μουσικός.

Trivia: Ο πρωταγωνιστής Oscar Isaac έμαθε να παίζει κιθάρα για τις ανάγκες του ρόλου και οι σκηνές με μουσική ηχογραφήθηκαν live κατά τα γυρίσματα, ώστε να υπάρχει η αίσθηση αυθεντικότητας.

Το provocateur σχόλιο: Μία ειλικρινής, ρεαλιστική, όσο και επίπονη απεικόνιση για την, εσωτερική κυρίως, «οδύσσεια» ενός καλλιτέχνη. Υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες και τρία BAFTA, βραβείο ταινίας της χρονιάς από το AFI, αυτό που εμείς ξεχωρίσαμε είναι η ερμηνεία του Oscar Isaac και η εξαιρετική φωτογραφία.

 

Ρενουάρ

Σκηνοθεσία:  Gilles Bourdos

Πρωταγωνιστούν: Michel Bouquet, Christa Therret, Vincent Rottieres

Πλοκή: Κυανή Ακτή, 1915. Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πιερ-Ογκούστ Ρενουάρ, σε προχωρημένη πια ηλικία προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του, τους πόνους από τα αρθριτικά του και τα φρικτά νέα ότι ο γιος του Ζαν τραυματίστηκε στη μάχη.  Όταν όμως θα μπει στη ζωή του μια νεαρή κοπέλα θα δώσει και πάλι στον κόσμο του απρόσμενη ενέργεια και διάθεση για δημιουργία. Σφύζοντας από ζωή, η ακαταμάχητα όμορφη Αντρέ θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του ζωγράφου και η πηγή ανανέωσής του. Πίσω στο οικογενειακό σπίτι για ανάρρωση, ο Ζαν μαγεύεται κι αυτός από τη γοητεία της. Παρά την έντονη δυσαρέσκεια του πατέρα του, ο Ζαν ερωτεύεται αυτό το ελεύθερο πνεύμα, βρίσκοντας τη δική του πηγή έμπνευσης.  Και κάπως έτσι, ένας νέος σκηνοθέτης γεννήθηκε.

Trivia: Η Επίσημη Υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2014.

Το provocateur σχόλιο: Η ιστορία της γυναίκας- μούσας δύο μεγάλων καλλιτεχνών, σε μία μαγευτική ταινία, απίστευτης ομορφιάς.

 

Cuban Story

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή: Victor Pahlen και Errol Flynn

Εμφανίζονται: Errol Flynn, Florence Aadland, Beverly Aadland, Fulgencio Batista, Fidel Castro

Πλοκή: Κούβα τέλη δεκαετίας 50. Το Cuban Story είναι ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικό υλικό για την Επανάσταση στην Κούβα. Ο σεναριογράφος και παραγωγός Victor Palen και ο σταρ του σινεμά Errol Flynn, βρίσκονται στην Κούβα την περίοδο που η Επανάσταση βρίσκεται στο απόγειό της και την καταγράφουν με τον δικό τους τρόπο.

Trivia: Από το 1959, ένα σπάνιο ντοκουμέντο με άγνωστο μέχρι τώρα υλικό για την επανάσταση στην Κούβα, προβάλλεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες. Το φιλμ είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόσχα και μετά εξαφανίστηκε για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι που ανακαλύφθηκε και πάλι, και κυκλοφόρησε σε αίθουσες της Νέας Υόρκης, το 2001.

Το provocateur σχόλιο: Μία μοναδική στην ιστορία του κινηματογράφου ταινία, ένα σπανιότατο, καταπληκτικό ντοκιμαντέρ. Μαζί με το «Cuban Story», διάρκειας 50 λεπτών, προβάλλεται το διάρκειας 42 λεπτών ντοκιμαντέρ «Ο Χέμινγουέι στην Κούβα», όπου μέσα από σπάνιο υλικό αναδύεται το πορτραίτο ενός γνήσιου εραστή της ζωής αλλά και της μοναδικής ατμόσφαιρας του σμαραγδένιου παραδείσου της Καραϊβικής.