Δύο από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα του πλανήτη συναντώνται στον ίδιο χώρο στις 16-17 Απριλίου: συγκεκριμένα, η νέα Ford Mustang θα εκτίθεται στο Παρατηρητήριο του διάσημου ουρανοξύστη Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Η παρουσίαση -που είναι πανομοιότυπη του αντίστοιχου εγχειρήματος της εταιρίας πριν από 50 χρόνια- συμπίπτει με τον παγκόσμιο εορτασμό των 50 χρόνων από το ντεμπούτο της Mustang στην Παγκόσμια Έκθεση στη Νέα Υόρκη το 1964.

«Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο και από εκεί ξεκίνησε η ιστορία της Ford Mustang πριν 50 χρόνια» δήλωσε ο Mark Fields, Ford chief operating officer. «Είμαστε συγκινημένοι καθώς επισκεπτόμαστε αυτό το μνημείο αρχιτεκτονικής το οποίο χτυπά στην καρδιά του Μανχάταν επί 83 χρόνια με τη νέα γενιά του αυτοκινήτου που θεωρείται η ψυχή της Ford Motor Company».

 

Το να ανεβάσεις ένα αυτοκίνητο 86 ορόφους πάνω από τους πυκνοκατοικημένους δρόμους του Μανχάταν δεν είναι απλή υπόθεση. Κανένας φορητός γερανός δεν μπορεί να φτάσει στο παρατηρητήριο του 86ου ορόφου και o κωνικός πυργίσκος πάνω από το σχετικά στενό αίθριο καθιστά αδύνατη την προσέγγιση ελικοπτέρου. Έτσι η μόνη εφικτή λύση είναι οι ανελκυστήρες.

Όταν το Empire State Building εγκαινιάστηκε το 1931 ως το ψηλότερο κτίριο του κόσμου -ένα τίτλο που υπερασπίστηκε για 40 χρόνια σχεδόν- κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί επάνω κάποιο αυτοκίνητο με τους αρχικούς ανελκυστήρες. Αλλά το 1965, μία πρωτότυπη Mustang convertible χωρίστηκε σε τρία βασικά τμήματα συν το παρμπρίζ προκειμένου να χωρέσουν μέσα στους ανελκυστήρες.

«Σαν ένας γνήσιος δεξιοτέχνης, η ομάδα μας σχεδιάζει και προετοιμάζει τα πάντα με μέγιστη προσοχή και ακρίβεια για να είμαστε σίγουροι ότι η Mustang θα μπορέσει να χωρέσει στους ανελκυστήρες» δήλωσε ο Dave Pericak, Mustang chief engineer. «Όπως η τότε ομάδα του 1965, έτσι και η σημερινή επισκέφθηκε πρώτα το Empire State Building και μέτρησε προσεκτικά τις διαστάσεις των νέων ανελκυστήρων και των θυρών πριν χωρίσει σε κομμάτια το αυτοκίνητο».

Η νέα Mustang είναι σχεδόν 18 cm μακρύτερη και 10 cm φαρδύτερη από την πρόγονό της, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία μεταφοράς της. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά δεδομένα και προετοιμάζοντας το εκθεσιακό μοντέλο, τα μέλη της ομάδας, εντόπισαν τα σημεία «κοπής» ώστε να φορτωθούν όλα σε ειδικά σχεδιασμένα καρότσια μέσω των ανελκυστήρων.

Όταν τα πάντα μεταφερθούν στον 86ο όροφο, οι τεχνικοί σε λιγότερο από έξι ώρες θα συναρμολογήσουν τα κομμάτια σε ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο το οποίο θα εκτίθεται πάνω από το Μανχάταν. Οι επισκέπτες του παρατηρητηρίου του Empire State Building θα μπορούν να δουν τη νέα Mustang convertible από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στις 16-17 Απριλίου.

Ξεκινώντας επίσης στις 16 Απριλίου, εκπρόσωποι 16 χωρών θα συγκεντρωθούν στις ΗΠΑ για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της Ford Mustang.  Ο επίσημος διεθνής εορτασμός θα είναι τόσο μεγάλος ώστε η Ford Motor Company και το Mustang Club of America (MCA) θα τον υποστηρίξουν ταυτόχρονα σε δύο τοποθεσίες από τις 16 έως τις 20 Απριλίου. Θα είναι ανοιχτός σε όλους, όχι μόνο σε ιδιοκτήτες της Mustang και μέλη του MCA. Το MCA έχει επίσης οργανώσει το Pony Drives ώστε οι ιδιοκτήτες Mustang να μπορούν να ταξιδεύουν σε ομάδες σε κάθε περιοχή.

 

Ομάδες με τις ανάλογες σημαίες από Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, θα εκπροσωπήσουν τη Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στις πίστες του Charlotte Motor Speedway στο Concord, N.C. και το Las Vegas Motor Speedway.

«Αν και η Ford Mustang δεν κυκλοφορεί κατά παράδοση σε όλο τον κόσμο, το πάθος για το πρώτο pony car έχει πραγματικά διεθνή χαρακτήρα» δήλωσε ο Ronald D. Bramlett, executive director για τον εορτασμό των 50ων γενεθλίων της Mustang του Mustang Club of America. «Οπαδοί από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν και να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες για τη Mustang. Μερικοί μάλιστα σχεδιάζουν ακόμα και να μεταφέρουν τις Mustang τους στις ΗΠΑ για να τις οδηγήσουν με την ευκαιρία το σημαντικού γεγονότος».