Πατριαρχία και σεξισμός ζουν και βασιλεύουν στον ελληνικό στρατό, παρακαταθήκες ενός σκοτεινού παρελθόντος που πρέπει να εξοστρακιστεί και να αναμορφωθεί. Διαβάζαμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων Θεσσαλονίκης και μείναμε άφωνοι.

“Σοκαρισμένους και σοκαρισμένες μας βρίσκει η καταγγελία γονιών για την σεξιστική επίθεση που δέχτηκαν τα παιδιά τους, που πήγαν να κάνουν της υγειονομικές εξετάσεις για να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές, στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των Υγειονομικών εξετάσεων από την Τετραμελή Επιτροπή που αποτελούσαν τέσσερις Στρατιωτικοί Γιατροί -όλοι άνδρες και καμιά γυναίκα γιατρός- τα αγόρια και κορίτσια δέχτηκαν αδιακρίτως σεξιστική επίθεση. Καταρχήν, τα αγόρια διατάχθηκαν “να κατεβάσουν τα καλσόν τους”(!) και στην συνέχεια να ξεγυμνωθούν “βγάζοντας τα στριγκάκια τους”.

Στο πλαίσιο της εξέτασης τους υποδείχθηκε να βάλουν το δάκτυλο τους ανάμεσα στους όρχεις τους και στην συνέχεια να πιάσουν “τα γεννητικά όργανα των διπλανών τους”, βάζοντας “το δάκτυλο στους όρχεις τους…” Σοκαρισμένοι οι μαθητές έμειναν ακίνητοι καθώς δεν πίστευαν στα αυτιά τους και κανείς δεν υπάκουσε στην υπόδειξη συγκεκριμένου στρατιωτικού γιατρού.

Μόλις ο τελευταίος διαπίστωσε ότι το κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα, επιχείρησε να ελαφρώσει την ατμόσφαιρα γελώντας και τονίζοντας ότι “οι νέοι δεν ψάρωσαν”! Μετά ακολούθησε η εξέταση των κοριτσιών από την ίδια τετραμελή επιτροπή των ανδρών στρατιωτικών γιατρών. Τους υποδείχθηκε να γδυθούν και να μείνουν με τα εσώρουχα.

Νέα διαταγή απαίτησε τα κορίτσια να αφαιρέσουν τον στηθόδεσμο. Σε λίγο άκουσαν γιατρό να απαιτεί “να σηκώσουν τα χέρια” και “να τεντώσουν τα στήθη τους….”

Από την μεριά μας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το τρόπο που διεξήχθηκαν οι συγκεκριμένες εξετάσεις. Ειδικότερα, εν καταλαβαίνουμε γιατί στις συγκεκριμένες δεν συμμετείχαν γυναίκες γιατροί ή γιατί οι διαγωνιζόμενοι δεν εξετάστηκαν από γιατρούς αντίστοιχου φύλου.

Φυσικά δεν θα σταθούμε σε δικαιολογίες περί μεμονωμένων περιστατικών κάποιων κακών επαγγελματιών που έκαναν κατάχρηση εξουσίας…. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον που κυριαρχεί η Πατριαρχία -καθώς ο στρατός έχει βασικό του καθήκον να μας “κάνει άνδρες”-, ο Σεξισμός και οι επιθέσεις, λεκτικές ή σωματικές, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στην “διαπαιδαγώγηση” στην Υπακοή, την Πειθάρχηση και την Βαναυσότητα, στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μοντέλου στρατιωτικού που θα επιδεικνύει την εξουσία του στους αδύναμους και θα “βαρά προσοχή τους Ανωτέρους του”.

Το απόστημα των σεξουαλικών επιθέσεων έσπασε και μέσα στον στρατό καθώς τα στεγανά τα υπερβαίνουν όλο και πιο συχνά όλο και πιο πολλοί χάρη στη δυναμική του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και του Κινήματος metoo”.

Επερώτηση στην Βουλή

Τις καταγγελίες αυτές, τις έφεραν στην Βουλή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας επερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε αυτή, αφού αναφέρουν τις μαρτυρίες, αναφέρουν: «Επειδή αυτές οι πρακτικές είναι βαθιά σεξιστικές και προσβάλλουν βάναυσα την γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία των ατόμων, πόσο μάλλον ανήλικων μαθητών και μαθητριών.

Επειδή το «ψάρωμα», τα «καψόνια» συνιστούν μορφές βίας, ενέχουν σεξισμό ρατσισμό και αναπαράγουν την κουλτούρα του βίαιου, του κυρίαρχου αρσενικού, με στιγματιστικές πολλαπλές συνέπειες στα άτομα που την υφίστανται, Επειδή ο σεξισμός και η σεξουαλική κακοποίηση ως πρακτική και συμπεριφορά οφείλει να αντιμετωπιστεί όπου εμφανίζεται

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Έχουν περιέλθει σε γνώση του τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία καταγγέλλονται στην ιστοσελίδα από τους γονείς των μαθητών/τριών; Έχει δώσει εντολή γραπτή ή προφορική για την διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποσοβηθούν τέτοιες σεξιστικές πρακτικές και μάλιστα σε ανήλικους/ες μαθητές και μαθήτριες; Εάν όχι, γιατί;

Προτίθεται στο μέλλον και στο πλαίσιο των ανάλογων υγειονομικών εξετάσεων μαθητών/τριών οι εν λόγω επιτροπές να στελεχώνονται ισότιμα και από γυναίκες στρατιωτικούς γιατρούς, όταν μάλιστα πρόκειται για εξέταση κοριτσιών;

Οι συγκεκριμένες υποδείξεις και η εξέταση των μαθητών/τριών, από την εν λόγω στρατιωτική ιατρική επιτροπή, σύμφωνα με τα καταγγέλλοντα, βάσει ποιων οδηγιών και ιατρικών πρωτοκόλλων έλαβε χώρα και τι εξυπηρετούσε;» καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».