Ο Αλέξης Τσίπρας, με την εμφάνισή του στο eurodebate, κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και να ενισχύσει τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έτσι, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το Electio 2014, μια εφαρμογή της ΕΕ που συγκεντρώνει και αναλύει τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση,  το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Δεξιά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δηλαδή (αλλά και της ΝΔ), καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 217 έδρες. Στη δεύτερη θέση με 201 έδρες έρχεται η Κεντροαριστερά των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) του Μάρτιν Σουλτς, που στην Ελλάδα εκφράζεται μέσω  της «Ελιάς» και της «ΔΗΜΑΡ».

Τρίτη δύναμη υπολογίζεται πως θα είναι η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Alde) του Γκι Φερχοφσταντ («Δράση») με 59 έδρες, αν και έχει χάσει έδαφος σε σχέση με την τέταρτη, Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE-NGL) του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον βρίσκεται στις 53 έδρες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά και τα ανένταχτα φτάνουν τις 95 έδρες.

(Στην παρένθεση οι έδρες που έπαιρναν τα κόμματα την Κυριακή 11/05)

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): 217 (216)

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): 201 (205)

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Alde): 59 (63)

Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (Ευρωπαϊκή Αριστερά), (GUE-NGL): 53 (49)

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR): 42 (39)

Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD): 40 (39)

Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA): 44 (41)

Κόμματα της ακροδεξιάς αλλά και ανένταχτοι (NI): 95 (99)

Βλέπουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε επίπεδα ρεκόρ για το κόμμα. Δείτε τα ποσοστά και τις έδρες στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Διαχρονικά, στις τέσσερις προηγούμενες ευρωεκλογές, το ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι οι 41 έδρες που πήρε το 2004. Από την άλλη, το αρνητικό ρεκόρ είναι οι 34 που έλαβε στις πρώτες ευρωεκλογές το 1995.