Μια εκστρατεία αγάπης κάνει εδώ και λίγες μέρες το γύρο του διαδικτύου και συγκεκριμένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα γνωστά σε όλους μας Twitter και Facebook. Μια εκστρατεία, που φέρει ως σήμα κατατεθέν της, το διακαή πόθο για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με τη χαρακτηριστική κωδικοποιημένη ονομασία #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies# ή αλλιώς “Οι Εβραίοι και οι Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί”, την ίδια ώρα που η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται με θύματα αθώους πολίτες και ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Η ανθρώπινη βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο καθώς η περιοχή είναι κυριολεκτικά βουτηγμένη στο αίμα και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητα. Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων. Το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων δείχνει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. “Ο θάνατός σου η ζωή μου” και η διεθνής κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας γεγονότων που αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έφτασαν στο σημείο να αποκαλέσουν ως και “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Νωπές οι πληγές και τα τραύματα στο πεδίο της μάχης. Πόνος και θλίψη. Παντού μυρίζει θάνατος. Και στο σημείο αυτό είναι που επιβάλλεται να κάνει την εμφάνισή της η ισχυρότερη δύναμη από καταβολής κόσμου καταφέρνοντας αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να φέρει σε πέρας η πολιτική. Και οι πολιτικοί.

Η ισχυρότερη δύναμη που λυγίζει ακόμη και σίδερα. Εμφανίζεται με τη μορφή μιας εκστρατείας-διαμαρτυρίας ενάντια στη φρικαλεότητα του πολέμου, που εμπνεύστηκαν δύο φοιτητές στη Νέα Υόρκη, η Dania Darwish, από τη Συρία και ο Abraham Gutman, από το Τελ Αβίβ, έγινε όμως ευρέως γνωστή από τη φωτογραφία μιας εικοσιεννιάχρονης δημοσιογράφου αραβικής καταγωγής, της Sulome Anderson και του φίλου της, που είναι Εβραίος, στην οποία απεικονίζονται οι δυο τους κατά τη διάρκεια ενός φιλιού μπροστά από ένα χαρτί που κρατάει εκείνη στα χέρια της, στο οποίο αναγράφεται το παραπάνω σύνθημα. Η συγκεκριμένη μάλιστα φωτογραφία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι γνωστοποίησαν επίσης, τόσο την αγάπη που τρέφουν για το σύντροφό τους, ο οποίος έχει διαφορετική καταγωγή από ό,τι εκείνοι, όσο και την αντίδρασή τους στον πόλεμο που ταλανίζει αυτό το διάστημα την πολύπαθη περιοχή της Γάζας.

“Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική, αλλά για ανθρώπους”, δηλώνει η νεαρή δημοσιογράφος, η οποία παραδέχεται ότι στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές τριβής μεταξύ της ίδιας και του συντρόφου της σε συζητήσεις σχετικά με τους πολιτικούς χειρισμούς στη Μέση Ανατολή, ωστόσο πάντοτε στο τέλος υπερίσχυε η δύναμη που αλλάζει τα πάντα στο πέρασμά της. Η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο. Η δύναμη της αγάπης. Πέρα από διαμάχες, συγκρούσεις, καταγωγή, προκαταλήψεις και πάσης φύσεως στερεότυπα που απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και μάλιστα σε μια εποχή, που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να πλησιάσει ο ένας τον άλλον.

“Οι φωτογραφίες της αγάπης”, όπως αποκαλούνται πλέον οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν μόνο ένα δείγμα εναντίον του πολέμου. Αλλά δεν παύει να είναι ένα βήμα-έστω και απειροελάχιστο μέχρι στιγμής-προς την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Φωτογραφίες που υμνούν την αγάπη και που ελπίζουμε ότι στο τέλος θα νικήσουν