Η βασική παράμετρος για να εξασφαλίσουμε, πάντα στο μέτρο του δυνατού, φρέσκα (και όχι μόνο) λαχανικά, νόστιμο και τρυφερό κρέας και φρέσκα ψάρια, είναι οι καλές και όσο γίνετε πιο φιλικές σχέσεις αντίστοιχα με τον μανάβη, τον χασάπη και τον ψαρά. Ξέρετε πως γίνετε το έργο αυτό ε; Διαφορετικά τι σόι προβοκάτορες είσαστε;

Θα ασχοληθούμε με το θέμα σε 3 δόσεις, μια για κάθε αντικείμενο, για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε κατά το δυνατόν καλύτερα.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον μανάβη…

Ότι φρούτο και λαχανικό έχει αμυχές ή χτυπήματα εάν το αγοράσουμε θα μας σαπίσει άμεσα.

Οι ντομάτες για σαλάτα πρέπει να είναι σφιχτές και κόκκινες, ενώ για το μαγείρεμα ή σάλτσα να είναι κόκκινες και  ώριμες. Τα αγγούρια μέτριου πάχους και σκούρο πράσινο χρώμα. Τα χοντρά είναι σποριάρικα.

Φρούτα όπως μήλα, αχλάδια να είναι σφιχτά όχι όμως άγουρα γιατί θα είναι «ξυλιάρικα» και στυφά. Νεκταρίνια, ροδάκινα, γιαρμάδες και άλλα συναφή φρούτα πιάνοντάς τα να είναι σχετικά σφιχτά αλλά να καταλαβαίνουμε ότι είναι ζουμερά και όχι ξυλιασμένα.

Τα πορτοκάλια, λεμόνια, grapefruit και όποια φρούτα θέλουμε για το χυμό τους να έχουν ψιλή φλούδα. Εάν θέλουμε το ξύσμα τους, χοντρή φλούδα.

Οι πατάτες να είναι σφιχτές, αχτύπητες, χωρίς πρασινίλες, να μην έχουν πετάξει φύτρο και να πούμε του μανάβη για τι χρήση τις θέλουμε. Άλλες κάνουν για τηγάνι, άλλες για πουρέ και άλλες για φούρνο.

Τα χορταρικά και λαχανικά όπως μαρούλια, διάφορα είδη χόρτων, άνηθο, μαϊντανό, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, πιπεριές διάφορες, κολοκύθια κλπ. να μην είναι« κρεμασμένα» και στεγνά, χωρίς υγρασία, αλλά δροσερά και με ζωντανό χρώμα.

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα πρέπει να είναι εντελώς σφιχτά. Γιατί τα μεν μαλακωμένα κρεμμύδια έχουν αρχίσει να σαπίζουν, τα δε σκόρδα έχουν αρχίσει να φυραίνουν. Α! Τα κρεμμύδια να μην έχουν πετάξει στο επάνω μέρος πράσινο φύτρο γιατί σε 3-4 μέρες θα έχουν γίνει σαν ανθοδέσμη για να πας να ζήτησης τη νύφη!

Αυτά σε γενικές γραμμές σαν βασικά γνωστικά κριτήρια, και με την πολύτιμη  βοήθεια του «γιατρού», θα καταφέρουμε κάνουμε καλά ψώνια. Διότι μόνο ο ειδικός ιατρός-οπωροπώλης ξέρει όλα τα μυστικά. Αν δηλαδή τα μήλα Ζαγοράς είναι καλύτερα από μήλα Χιλής που έχει στον πάγκο του ή οι ντομάτες οι Κρητικές είναι καλύτερες από τις «Χ» άλλες ντόπιες ντομάτες.

Σε μέλλοντα χρόνο θα ασχοληθούμε για ενημέρωση με το αντικείμενο του «αιμοσταγή  χασάπα».