Μεσαίωνας 2014…

Με την θέση πια ότι ακρωτηριασμένος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά εκείνος που η ψυχή του και η σκέψη του είναι στεγνή απο αγάπη, (αγάπη και με την πλατωνική έννοια και με την χριστιανική και με την βουδιστική προσέγγιση), η αντιμετώπιση της κοινότητας του 2014 στον «διαφορετικό» άνθρωπο, είναι αντίστοιχη της εποχής όπου οι «καθαροί» περνούσαν κουδούνια στους λεπρούς. Και της εποχής όπου οι γυναίκες που είχαν κόκκινα μαλλιά καιγόντουσαν στην φωτιά καθώς η προκατάληψη και αμάθεια ήθελε το όποιο διαφορετικό να είναι «δαιμονικό» και «μιερό» σε βαθμό που ως μοναδικός τρόπος «εξορκισμού» ήταν ένας ελεεινός θάνατος.

Ακόμη και σήμερα, εκατομμύρια πλάσματα στην ιστορία της ανθρωπότητας θυσιάζονται στον βωμό της άγνοιας και της προκατάληψης, καθώς στην «πολιτισμένη δύση» το μαρτύριο μιας γυναίκας πριν την θανάτωση στο Ιράν, κατηγορούμενης για μοιχεία, είναι απλά ένα βίντεο διάρκειας 50 δευτερολέπτων, που οι τηλεθεατές παρακολουθούν, τρώγοντας πατατάκια με γεύση ρίγανη και πίνοντας κόκα-κόλα.

Ο άνθρωπος-φιλάνθρωπος-πολιτισμένος, μοιάζει να δείχνει την διάθεση να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες κυρίως όταν η «συμπόνοια» του καταγράφεται από τηλεοπτικές κάμερες, καθώς για μένα ο καπιταλισμός εφηύρε και την φιλανθρωπία ως άλλοθι «εγκλημάτων» (πρώτα βομβαρδίζουμε τις γειτονιές του κόσμου με «έξυπνες βόμβες» και μετά δημιουργούμε φορείς για την περίθαλψη των ορφανών εγκαινιάζοντας ιδρύματα).

Γράφω για τραβεστί νοοτροπίες σήμερα, γιατί ο τρανς άνθρωπος είναι άνθρωπος που έχει τις ίδιες πιθανότητες με τους «φυσιολογικούς ανθρώπους»: συμμετοχής στο έγκλημα, στην τιμωρία, στην αγάπη, στην φιλία, στην αξιοπρέπεια, στην σχέση, στην οικογένεια, στην πολιτεία, στην περίθαλψη, στην παιδεία.

Καταδικάζω και θα καταδικάζω πάντα τις τραβεστί νοοτροπίες ζωής, αλλά θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα για κάθε πλάσμα αυτής της γης στην αυτοδιάθεση, στην αγάπη, στην εργασία. Φυσικά, δεν περιμένω πολλά, ακόμη και από εμάς τους δημοσιογράφους οι οποίοι συνεχίζουμε  το 2014 να ονομάζουμε τον καρκίνο «επάρατο» νόσο. Πάλι καλά που δεν φτύνουμε στον κόρφο μας πριν τον αναφέρουμε. Αλλά η επιστολή της Μαρίνας Γαλανού, προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ) με αφορμή την εκπομπή της Αννίτας Πάνια μου έδωσε την αφορμή να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας…

 

Διαβάστε την επιστολή και δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή annita.gr:

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με την παρούσα ανακοίνωση δηλώνει την έντονη ανησυχία του για τον ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο που αναπτύσσεται σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η εκπομπή “Annitagr”, του Σαββάτου 1.11.2014 στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου η παρουσιάστρια, Αννίτα Πάνια επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου ρατσιστικό παραλήρημα κατά των τρανς ανθρώπων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:  «Το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος ντύνεται γυναίκα και βγαίνει έξω, προκαλεί το κράξιμο, διότι το γουστάρουν το κράξιμο, το προκαλούν»,  «Το κάνατε κέφι πολύ όλο αυτό – την ίδια στιγμή λοιπόν τρώγατε τη γιαουρτιά, τρώγατε το κράξιμο, και μετά γκρινιάζατε», «είναι προσβλητικό και για την ίδια τη γυναίκα να βλέπει κάποιον να ντύνεται γυναίκα και ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή ξευτιλίζεται, ψιλοδιαπομπεύεται – ψιλογελοιοποιείται», «διότι ποτέ δεν είδα κανένα τραβεστί να είναι τραβεστί και να μη το αποτιμά σε αγοραίο έρωτα, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει κανείς να φωνάζει για τα δικαιώματά του και γιατί θα πρέπει να υπεραμύνεται κανείς τόσο πολύ μιας τέτοιας στάσης ζωής»,  «Μα όταν επιλέξεις να είσαι τραβεστί, δε διαλέγεις να είσαι για κράξιμο;»,  «…αλλά να τον κράζει εννοείται»,  «γενικότερα, το να προκαλείτε είναι κάτι το οποίο θέλετε να σας συμβαίνει»,  «Όταν εμφανιστεί ένας χειρούργος ντυμένος γυναίκα δε θα σεβαστώ πάρα πολύ και την επιστήμη του»,  «δεν μπορώ να σε βλέπω τραβεστί και να σε πάρω πάρα πολύ σοβαρά», «όλο αυτό το πράγμα είναι Απόκριες»,  «σαφώς είναι περιθώριο, δεν είναι περιθώριο οι τραβεστί; γιατί δεν πρέπει να είναι;»

Το πλήρες βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ (από το 35’ και μετά).

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με την παρούσα ανακοίνωση δηλώνει την έντονη ανησυχία του για τον ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο που αναπτύσσεται σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το παραπάνω παραλήρημα αποτελεί την επιτομή του ρατσιστικού λόγου, αφού θεωρεί ότι οι τρανς άνθρωποι δεν αξίζουν κανένα σεβασμό, είναι περιθώριο και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένο να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, να κακοποιούνται λεκτικά, ακόμη και σωματικά (χαρακτηριστικές οι αναφορές περί «γιαουρτιών»), απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους.

Τους αποστερεί από την ανθρώπινη ιδιότητα και δικαιολογεί με απόλυτο τρόπο κάθε λόγο ή πράξη που οδηγεί σε διακρίσεις, στη μισαλλοδοξία και στον αποκλεισμό τους από τον χώρο της εργασίας, αλλά και γενικότερα της κοινωνικής ζωής και καταστρατηγεί κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρησιμοποιεί παρωχημένες εκφράσεις της δεκαετίας του ’70, όπως «τα τραβεστί» που ούτε σχετίζονται με την ταυτότητα και τη ταυτότητα και έκφραση φύλου των τρανς ανθρώπων, το κυριότερο όμως είναι κακοποιητικές και προσβλητικές για τα τρανς άτομα. Ταυτίζει την τρανς ταυτότητα με τη σεξουαλική εργασία, γεγονός που είναι εκτός σύγχρονης πραγματικότητας καθώς φυσικά υπάρχουν τρανς γυναίκες που δεν ασκούν σεξουαλική εργασία καθώς επίσης αγνοεί ότι υπάρχουν και οι τρανς άντρες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τη σεξουαλική εργασία. Θεωρεί ότι ένας τρανς άνθρωπος που κάνει μία οποιαδήποτε εργασία (γιατρός, δάσκαλος, πωλητής), δεν πρέπει να γίνεται σεβαστός, απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου του. 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καλεί τους τρανς ανθρώπους να μη συμμετέχουν σε εκπομπές που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή τους. Παράλληλα εργάζεται για την ενημέρωση της κοινωνίας για τα σοβαρά προβλήματα διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι και βρίσκεται απέναντι στο αποκρουστικό πρόσωπο του τρανσφοβικού ρατσιστικού λόγου και βίας, ενώ επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.