Πίτσα. Αν κάτι δεν θα λείψει ποτέ από καμία πόλη του κόσμου είναι η πίτσα. Στην Ελλάδα την τιμούμε εδώ και δεκαετίες, τόσο σε προσαρμοσμένες στα δικά μας γούστα εκδοχές της (παχύ ζυμάρι, μπόλικο λάδι, γεμάτη γεύση) όσο και στην πιο αυθεντικές παρασκευές της, οι οποίες έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο δημοφιλίας.

Από τις cult, μα όχι λιγότερο νόστιμες, επιλογές που βρίσκεις σε ιστορικές πλέον πιτσαρίες που έχουν κερδίσει το στοίχημα με το χρόνο και τις μόδες μέχρι τις ντελικάτες παρασκευές που θα βρεις σε καταστήματα του ευρύτερου κέντρου αλλά και σε δοκιμασμένες τρατοτρίες, η πίτσα θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να αποτελεί αγαπημένη επιλογή.

Εμείς συνδυάσαμε το χθες με το σήμερα και βρήκαμε μερικές από τις πιο γευστικές και διαχρονικές πίτσες στην Αθήνα.

Pizza Napoli

Νοστάλγησες τις πίτσες των παιδικών μας χρόνων; Δεν αντέχεις καθόλου τις τυποποιημένες και άνοστες γεύσεις; Τότε αξίζει να περάσεις για μια βόλτα από την Pizza Napoli στο Γουδί. Γευστική, με πλούσια τα υλικά της, ζύμη τόσο παχιά όσο πρέπει και γεύση που έρχεται από το παρελθόν. Πίτσες, μακαρονάδες που έχουν μία μαμαδίστικη γεύση, πεϊνιρλί και αν δεν θέλεις να πας στην πιτσαρία με θέα το πάρκο στη Γεωργίου Παπανδρέου, στη φέρνουν σπίτι σου. Είναι «βρώμικη» απόλαυσή και μπράβο της!

Γεωργίου Παπανδρέου 55, Γουδί, 2107795163

The Eatalians – Mario & Luigi

Μια πίτσα θεωρείται ακαταμάχητη όταν τα χαρακτηριστικά των συστατικών της ενωθούν και δημιουργήσουν μια πλούσια γευστική πανδαισία. Αυτός ο επιτυχμένος συνδυασμός βρίσκεται στο «The Eatalians – Mario & Luigi» (ναι, το όνομα είναι εμπνευσμένο από το γνωστό videogame). Αν αγαπάς λοιπόν την ιταλική κουζίνα, κάνε ένα κόπο και πήγαινε μέχρι την Ηλιούπολη για να δοκιμάσεις πίτσα με το σωστό μαλακό ζυμάρι! Στο κομμάτι της γαρνιτούρας, ο σεφ παίζει με αντιθέσεις μπλέκοντας το πικάντικο της “nduja” με τη γλυκύτητα του μελιού και το καπνιστό της μελιτζάνας με το καραμελωμένο κρεμμύδι. Οι επιλογές είναι πολλές αφού ο κατάλογος έχει 11 πίτσες να διαλέξεις όπου η καθεμιά έχει τον δικό της χαρακτήρα. Α! Το καλύτερο από όλα είναι πως το ψήσιμο γίνεται στο ξυλόφουρνο απογειώνοντας έτσι το γευστικό αποτέλεσμα.

A post shared by 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑶 & 𝑳𝑼𝑰𝑮𝑰 • 𝑻𝒉𝒆 𝑬𝒂𝒕𝒂𝒍𝒊𝒂𝒏𝒔 (@mario_luigi_eatalians)

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, 2109957953

Tre Sorelle

Το Tre Sorelle στο Παγκράτι έχει (ίσως) την πιο ωραία πίτσα στην Αθήνα. Κατέχει την πρώτη θέση στις καρδιές πολλών, διότι εδώ ακολουθείται μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Το ζυμάρι ωριµάζει για 48 ολόκληρες ώρες, ενώ τα υλικά που την κοσμούν είναι αυθεντικά ιταλικά. Στη συνέχεια ψήνεται σε έναν ειδικό ξυλόφουρνο, για να έρθει στο πιάτο τραγανή (το σωστό το κρατς παιδιά) και νόστιμη. Στον κατάλογο υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, ξεχωρίζει (σε όσους θέλουν spicy νότες) η «διαβόλα».

Αρχελάου 19, Παγκράτι, 2114072172

Saronida Restaurant

το «ΣΑΡΩΝΙΔΑ Restaurant», ο χρόνος σταμάτησε εκεί που η μαγειρική ήθελε μεράκι και προσοχή, στα καταστήματα που αρκούνταν σε συγκεκριμένες σπεσιαλιτέ δηλαδή, προκειμένου το αποτέλεσμα να εγγυάται ποιοτική προσέγγιση. Το κλίμα άλλωστε στο μαγαζί, είναι οικογενειακό. Όχι μόνο λόγω του προσωπικού, αλλά των πελατών που επισκέπτονται σταθερά, χρόνια τώρα, την αυλή του κυρ Σταύρου στην οδό Κεφαλληνίας, στο νούμερο 5.

Περιορισμένος αριθμός μαγειρευτών που συναντάς σε παραδοσιακές μόνο ταβέρνες, όπως κατσικάκι ριγανάτο, κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και κολοκυθάκια αυγολέμονο, μαζί με συγκεκριμένες επιλογές σε σαλάτες όπως αυτή του σεφ, η «πράσινη με μέλι», η φημισμένη «διάφορη special».

Αποκορύφωμα του καταλόγου… η πιο «vintage» πίτσα που έχετε δοκιμάσει ποτέ, μια και το κατάστημα ακολουθεί πιστά την κλασική καναδέζικη συνταγή που εφαρμόζει από την δεκαετία του 1990. Διόλου τυχαία η πρώτη ονομασία «Pizza House», που έφερε το μαγαζί, εξού και η πιο συζητημένη πίτσα του, η «House extra spesial».

Εάν δε, βρεθείτε από νωρίς το πρωί στη Σαρωνίδα για θερινή απόδραση -μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας- ή φθινοπωρινή βόλτα στη φύση, θα προλάβετε τον κυρ Σταύρο να διαλέγει προσεκτικά τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα του. Οι αρκαδικές… προμήθειες άλλωστε, που τακτικά κάνει η διεύθυνση ώστε να εξασφαλίζει χωριάτικα υλικά, δεν αρκούν πάντα, μια και οι παραγγελίες, ταξιδεύουν και δια τηλεφώνου.

Mην αναζητήσετε το κατάστημα σε εφαρμογές διανομής φαγητού, ο μόνος τρόπος να παραγγείλετε είναι τηλεφωνικά στο 2291060 072. Η δια ζώσης παρουσία σας επιβραβεύεται με κερασμένο παγωτό από το πάντα φιλόξενο προσωπικό.

Κεφαλληνίας 5, Σαρωνίδα, 2291060 072

Zeas Pizza

Αν ψάχνετε για λεπτό ζυμάρι, ιταλική φινέτσα, μοτσαρέλα και πεπερόνι, παρακαλώ περάστε στον επόμενο. Εδώ μιλάμε για παράδοση… τοπική. Πίτσα στον Πειραιά για τους αυθεντικούς, παλιούς Πειραιώτες σημαίνει Zeas Pizza και μόνο. Παρούσα στη Φρεαττύδα, πάνω από την θρυλική «Πισίνα», από το 1973, συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής. Αυτό και μόνο φτάνει, όταν ο διεθνής μέσος όρος ζωής μιας πιτσαρίας που δεν ανήκει σε μεγάλη αλυσίδα δεν ξεπερνάει τα επτά χρόνια.

Η Pizza Zeas άντεξε στο χρόνο, στον σκληρό ανταγωνισμό, στις διάφορες μόδες που έρχονταν και παρέρχονταν. Γιατί άντεξε; Διότι την τρέχουν άνθρωποι που σέβονται την τσέπη σου και πάντα πρόσφεραν τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά. Κι αυτό, χωρίς να κάνουν έκπτωση στην ποιότητα των υλικών τους. Τα τυριά τους δε, το πιο σημαντικό πράγμα στην πίτσα, είναι ασυναγώνιστα. Από ποικιλία, ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Τίμιο delivery, παραδίδουν από Χατζηκυριάκειο μέχρι Καστέλλα. Υπάρχει και franchise στη Νέα Σμύρνη.

Zeas Pizza, Ακτή Θεμιστοκλέους 36, Πειραιάς 18537 τηλ. 2104511800

Πηγή: Intronews