Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης, η φωνή των The Wedding Singers, δεν φοβάται να μιλήσει για μεγάλες αλήθειες. Αν ακούσεις το νέο του τραγούδι θα κολλήσεις από τον πρώτο στίχο. “Κοιτάμε παθιασμένα ο ένας τον άλλον στα τρένα και το βράδυ κανένας δε θυμάται κανένα”. Το “Πόσο άντρας είσαι”, σε στίχους του Ορέστη Ντάντου και ενορχήστρωση από τον Κο. Κ., είναι το δεύτερο κομμάτι που κυκλοφορεί από το επερχόμενο σόλο album του Θοδωρή, για το οποίο δουλεύει πυρετωδώς εδώ και ένα χρόνο.

Πριν συνεχίσουμε, καλύτερα να το δεις:

Το video clip, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Λιάκου και του Κυριάκου Νοχουτίδη, βάζει την κάμερα μέσα σε τέσσερα σπίτια και καταγράφει τις ζωές των ενοίκων τους όπως αυτές είναι μέσα σε αυτό και έξω από αυτό. Ζευγάρια, σχέσεις, ρευστές ταυτότητες, καθημερινότητα το 2020, “κανένας δεν πίνει από του αλλουνού το ποτήρι”.

Απαντήσεις δεν θα πάρεις, γιατί το ερώτημα αυτό είναι ειρωνικό. Δεν μετριέται η ματσίλα, η ανδρίλα. Τα στερεότυπα είναι καταστροφικά, ορίζουν και περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν τη ζωή τους. Οι άνθρωποι δέχονται επίθεση για το ποιον/ποια αγαπούν, το πώς ντύνονται και τελικά για το ποιοι είναι. Μπορεί να είμαστε στο 2020, αλλά η σεξουαλική συνεύρεση με άτομα του ιδίου φύλου είναι έγκλημα σε 70 χώρες και μπορεί να επιβληθεί θανατική ποινή σε εννιά χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, του Σουδάν και της Υεμένης. Σκέψου πόσα βήματα κάνουμε προς στο Μεσαιώνα, όταν στην Πολωνία το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράνομες οι αμβλώσεις. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παρενοχλούνται στον δρόμο, ξυλοκοπούνται, δολοφονούνται. Δες τον Ζακ.  Και αναλογήσου αν μπορείς να σταθείς αδιάφορος απέναντι στην προάσπιση της διαφορετικότητας των ανθρώπων.