Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πέντε εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί στις ΗΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα ορκωμοσίας, δηλαδή, του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Αν αυτές οι εκτελέσεις πραγματοποιηθούν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σπάσει ρεκόρ 130 χρόνων από την παύση των εκτελέσεων εν μέσω προεδρικής μετάβασης της εξουσίας. Συγκεκριμένα, με την πραγματοποίησή τους, ο Τραμπ θα είναι ο πρόεδρος που έχει πάρει περισσότερο σοβαρά από τον καθένα τη θανατική ποινή, έχοντας δώσει το πράσινο φως για τις εκτελέσεις 13 κρατουμένων από τον Ιούλιο μόλις της χρονιάς που διανύουμε.

Οι πέντε εκτελέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, με τον 40χρονο Μπράντον Μπέρναρντ και τον 56χρονο Άλφρεντ Μπουρζουά, που έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν σε φυλακή της Ιντιάνα. Η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα, Ουίλιαμ Μπραρ στο τμήμα της δικαιοσύνης ήταν απλώς πως «υποστηρίζει τον υφιστάμενο νόμο».

Οι επικριτές, όπως είναι λογικό, βρίσκουν την κίνηση ανησυχητική, ειδικά όταν οι εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί λίγες βδομάδες πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει θέσει τον τερματισμό της θανατικής ποινής στους βασικούς του στόχους.

Η Νgozi Ndulue, διευθύντρια έρευνας στο Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή, σχολιάζει την κατάσταση ως «πραγματικά εκτός κανόνων, με έναν πολύ ακραίο τρόπο». Στην πραγματικότητα, από τότε που η ομοσπονδιακή θανατική ποινή αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το ’88, οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σπάνιες. Πριν αναλάβει το αξίωμα του προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ, μόνο τρεις εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο διάστημα αυτό. Όλες τους πραγματοποιήθηκαν από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Από το 2003 και έπειτα δεν έγινε καμία.

Η κοινή γνώμη, σε κάθε περίπτωση, έχει απομακρυνθεί από τη θανατική ποινή σαν πρακτική. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2019 υποστηρίζουν την ισόβια κάθειρξη παρά τη θανατική ποινή, με ένα ποσοστό γύρω στο 60% να επιβεβαιώνει αυτή την προτίμηση.

Το καλοκαίρι του 2019, συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ανακοινώθηκαν οι προγραμματισμένες εκτελέσεις πέντε κρατουμένων, παρά την αντίθετη άποψη της κοινής γνώμης. «Το Κογκρέσο ενέκρινε ρητά τη θανατική ποινή», δήλωνε τότε ο ανώτερος νομικός αξιωματούχος της χώρας.

«Η υπηρεσία δικαιοσύνης τηρεί το κράτος δικαίου και το οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προωθήσουμε την ποινή που επιβάλλει το δικαστικό μας σύστημα».

«Οι επιλεγμένοι τρόφιμοι είχαν καταδικαστεί για δολοφονία ή βιασμό παιδιών και ηλικιωμένων», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, η κίνηση και η στάση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής παράταξης, αλλά και από ομάδες που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρώτη ομάδα εκτελέσεων αυτό το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Black Lives Matter, ήταν όλοι λευκοί. Τώρα, οι τέσσερις από τους πέντε κρατούμενους που πρόκειται να θανατωθούν, είναι Αφροαμερικανοί.