Το Πασχαλινό τραπέζι είναι μια αρένα σχεδιασμένη να σπάσει τα όρια της υπομονής σου και να σε κάνει να γονατίσεις στον κυνισμό της ημιμάθειας. Για να οπλιστείς με τη γνώση και τα όπλα να αντιπαρέλθεις των δυσκολιών, επιχειρήσαμε να χαρτογραφήσουμε την ανθρωπογεωγραφία του πασχαλινού τραπεζιού με τους πιο επικίνδυνους τύπους που κυκλοφορούν.

Μην κολλάς στα γένη. Μπορεί «ο θείος» να είναι «θεία». Σημασία έχει η επικινδυνότητα, ποτέ το γένος του ατόμου που σε απειλεί. Διάβασε, αποστήθισε, φάε, νίκησε! Κουράγιο…

Ο θρησκευόμενος θείος

Είναι ένας από τους τύπους που συναντάς σχεδόν σε κάθε Πασχαλινό τραπέζι. Είναι αυτός που θα ζητήσει να σηκωθούν όλοι όρθιοι για την προσευχή και κατά τη διάρκεια της προσευχής θα κουνήσει κάθε μυ του πρόσωπού του, δείγμα πως συμπάσχει με κάθε λέξη της. Προς… Θεού, μην ξεκινήσεις κουβέντα μαζί του για οτιδήποτε, όλα θα καταλήγουν στη θρησκευτική πίστη. Παρόλο που είναι ευσεβής χριστιανός, «κλέβει» πάντοτε στο τσούγκρισμα των αβγών.

Η θεία που… φιλάει τη νεολαία

Σαν βγαλμένο από μια μυστική παράδοση που πηγαίνει από γιαγιά σε εγγονή, παντού υπάρχει εκείνη η θεία που φιλάει τα νεότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και γεμίζει τα μάγουλά τους με σάλια.
Φαινομενικά, η εύθραυστη θεία -που συνήθως είναι μετρίου και κάτω αναστήματος, Παρόλα αυτά, όταν θα σε πλησιάσει, θα πιάσει τα χέρια σου με τόση δύναμη, που θα σε κάνει να σκύψεις, ενώ παράλληλα θα πάρει ώθηση για να φέρει το στόμα της στο ύψος των μάγουλών σου. Να σε λοιπόν, γεμάτος σάλια.

Ο Χορευταράς θείος

Για κάποιους το Πασχαλινό γλέντι είναι μια μοναδική ευκαιρία για να λάμψουν. Ο χορευταράς θείος περιμένει πως και πως τη στιγμή για να χορέψει, έχοντας προετοιμάσει το κλίμα, μέσω κάποιων άλλων, που του ζητούν συνεχώς να χορέψει, αλλά εκείνος ντροπαλά αρνείται. Περιμένει τη στιγμή του. Περιμένει να χορέψουν πρώτα τα μικρά, για να γελάσει ο κόσμος, σταδιακά ο μέσος όρος ηλικίας θα ανέβει, αλλά στο τρίτο ζεϊμπέκικο, όταν θα δει πως το «κοινό» έχει ζεσταθεί, θα σηκωθεί αργά, με τον πόνο να βαραίνει τους ώμους και το πόδια και θα δώσει ένα ρεσιτάλ με αμφιλεγόμενους αυτοσχεδιασμούς, αργά ανοίγματα ποδιών και χεριών και ξαφνικά τινάγματα κεφαλής. Στο τέλος του χορού, κατάκοπος, θα ζητήσει να του γεμίσουν το ποτήρι με κρασί.

Η λαμέ ξαδέλφη

Το Πάσχαλινό τραπέζι δεν είναι βραδινό, αλλά μεσημεριανό. Αυτή η τεράστια διαφορά δεν φαίνεται να συγκινεί έναν συγκεκριμένο τύπο ξαδέλφης η οποία θεωρεί πως αυτή η περίσταση αντιστοιχεί με μια επίσημη έξοδο στα μπουζούκια. Αυτή η κινούμενη στραφταλιζέ οπτασία ζαλίζει τους συνδαιτημόνες, σαν φίλτρο του Instagram. Silver blur, θα το ονομάζαμε.

Ο φαγανός ξάδελφος

Σαν καρχαρίας κάνει κύκλο γύρω από τη σούβλα. Σαν αλεπού εμφανίζεται πάντοτε δίπλα στις πιατέλες με τα κρέατα. Μασουλάει συνεχώς ό, τι βρώσιμο -και μη, πετυχαίνει στο διάβα του. Στο τραπέζι απευθύνει πάντοτε την ίδια, μονότονη ερώτηση: «Θα το φας;». Κράτα αποστάσεις από τον παμφάγο. Δεν θέλει απλά να σε μυρίσει!

Το κακομαθημένο ανήψι

Πάντα υπάρχει ένα κακομαθημένο μικρό από το οποίο απειλείσαι. Στις διάφορες μαλακίες που κάνει, βλέπεις τους λοιπούς συγγενείς να χαζογελάνε, να καμαρώνουν, να αποθεώνουν και οι αναμνήσεις από τις δικά σου παιδικά χρόνια ξυπνάνε αυτόματα, τότε που χωρίς προειδοποίηση τα άκουγες μπροστά σε όλους ή η μάνα σου σε τσιμπούσε κάτω από το τραπέζι.

Η φιλελεύθερη θεία

Παντού θα βρεις έναν σύμμαχο, ακόμη και στα πιο αφιλόξενα Πασχαλινά τραπέζια. Σε μια από τις πολυάριθμες καρέκλες θα κάθεται πάντοτε μια θεία που είναι έτοιμη να σε υπερασπιστεί σε κάθε «πότε θα παντρευτείς εσύ;». Τιμήστε την, εξυψώστε την, λατρέψτε την! Είναι η μοντέρνα θεία που θέλει να είναι πάντοτε στο πλευρό σας. Δεν σας παίρνει να χάσετε αυτήν την πολύτιμη σύμμαχο. Γεμίστε το ποτήρι και το πιάτο της, δώστε της το μεγαλύτερο κομμάτι από το γλυκό. Τα αξίζει όλα!