Πριν ένα διάστημα, ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας έγινε γνωστό. Αυτή τη φορά, από τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, μια ομάδα μαθητών γυμνασίου, προσεγγίστηκαν από ομάδα της αστυνομίας σε πάρκο της Λάρισας. Τα παιδιά φοβούμενα πως πρόκειται για κλέφτες -μιας και οι αστυνομικοί ήταν της ασφάλειας- έτρεξαν να φύγουν. Το αποτέλεσμα; Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν, με έναν 13χρονο να καταλήγει με κάταγμα στο χέρι μετά από αυτή τη συμπλοκή. Το παιδί, αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, και η υπόθεση αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Βουλή, χαρίζοντάς μας ακόμα μια όμορφη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ για το πώς μεταφράζεται η αστυνομική αυθαιρεσία για κάποιον που μάλλον γεννήθηκε χθες. 

«Παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος», ανέφερε λίγο πολύ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μεταφέροντας μάλλον την εκδοχή που αντιπροσωπεύει τη στάση ολόκληρου του υπουργείου απέναντι στην υπόθεση. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, ο Λευτέρης Οικονόμου περιέγραψε το περιστατικό ως εξής: 

«Επρόκειτο για έναν αστυνομικό έλεγχο στο πλαίσιο ειδικών δράσεων τοπικού χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη διακίνησης ναρκωτικών, που ίσως γνωρίζετε αποτελεί ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, αλλά και τις αστυνομικές υπηρεσίες. Τέσσερις αστυνομικοί, λοιπόν, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αστυνομικό έλεγχο σε ομάδα νεαρών εντός του προαναφερθέντος πάρκου». Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «ουδέποτε αποκρύφτηκε η ταυτότητά τους, τουναντίον τη δήλωσαν ευθύς εξ αρχής. Καμία συμπλοκή δεν συνέβη, ύτε φυσικά κάποιος τραυματισμός ως επακόλουθο αυτής, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Αυτό που συνέβη είναι ότι τα νεαρά άτομα ενόψει του αστυνομικού ελέγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών, δυστυχώς, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος».

https://t.co/0tuH63GXLU

Συνέχισε λέγοντας πως «τα αντανακλαστικά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξαν άμεσα και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη διερεύνηση του συμβάντος ήταν οι αρμόζουσες για την περίσταση. Διατάχθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ήδη από τις 2 Απριλίου διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης με δυνατότητα μετατροπής της σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση», παραδεχόμενος άτυπα πως τη δήλωση περί παραπατήματος αποφάσισε να την κάνει πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα

“Aυτά τα σκοντάμματα τα ξέρουμε δεκαετίες τώρα”.

Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Λαμπρούλη ο οποίος τόνισε πως κατά τον έλεγχο στους νεαρούς  «υπήρξε εμπλοκή –ας μου επιτραπεί ο όρος- με την έννοια της λαβής και της πτώσης. Και δεν είναι «σκοντάψαμε», κύριε Υπουργέ, γιατί αυτά τα σκοντάμματα τα ξέρουμε δεκαετίες τώρα».

Τόνισε πως «περίπου στις 8.30΄ το βράδυ, δεκατριάχρονα παιδιά-μαθητές -όπως καταγγέλλουν εξάλλου μαθητές, γονείς- που βρίσκονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα δέχτηκαν έφοδο από αστυνομικούς με πολιτικά, χωρίς διακριτικά, οι οποίοι μη γνωστοποιώντας την ταυτότητά τους άρχισαν να κάνουν έλεγχο στους μαθητές, τρομοκρατώντας τους. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος ένα εξ αυτών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του. Υπέστη, δηλαδή, κάταγμα άνω άκρου. Μάλιστα, αντί να οδηγήσουν τον μαθητή στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ οι γονείς του ενημερώθηκαν δύο ώρες αργότερα».