Ναι, προφανώς δεν περιμένει αυτό το κείμενο να σου υπενθυμίσει την αυριανή επέτειο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ύστερα από τη συντριβή δύο πολιτικών αεροσκαφών σε κάθε ένα από αυτούς.  Το κλισέ αναφέρει ότι αυτή ήταν  η μέρα που άλλαξε ο κόσμος. Δεν είναι άστοχο. Μα άλλαξε και στην Ελλάδα; Κι όμως, μετά την 11 Σεπτεμβρίου, ήταν λες και ένα αόρατο χέρι επέβαλλε σε όλο τον πλανήτη μια μια συντηρητική στροφή. Όπως ήταν επόμενο δεν γινόταν να να αφήσει ανεπηρέαστη και τη δική μας γωνιά:  από τις σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύαμε και τη διακριτική αλλά υπαρκτή στρατιωτική εμπλοκή μας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μέχρι την αγορά του διαβόητου συστήματος ασφαλείας C4i εν όψει τον Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Και πράγματι, δεν συνέβησαν οι αλλαγές μέσα σε μια νύχτα, δεν ξυπνήσαμε στις 12 Σεπτεμβρίου και ήταν όλα διαφορετικά, ωστόσο κάποια «δεδομένα» της καθημερινότητά μας έμειναν για πάντα εκεί, στις 10 του μήνα.

Τι συνέβαινε όμως στην Ελλάδα τότε, τι μας απασχολούσε και πώς ήταν η καθημερινότητά μας;

Πολιτική

Δεύτερη κυβερνητική θητεία Κώστα Σημίτη και ζούμε στο απόγειο του δικομματισμού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις τελευταίες εκλογές του 2000 έχουν συγκεντρώσει το 86,5% των ψήφων. Εκείνες οι μέρες κυλούσαν σχετικά ανέφελα και την πολιτική επικαιρότητα μονοπωλούσαν οι ανησυχίες της ΔΟΕ για τις καθυστερήσεις στην ολυμπιακά έργα. Συνέβαινε και πριν, συνέβη και μετά. Βαρετό. Α! Μην ξεχνιόμαστε: Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Μουσική

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, αν ήθελες να αγοράσεις μουσική πήγαινες στο δισκοπωλείο και αγόραζες cd. Τι θα έβλεπες στις προθήκες του; To Toxicity των System of a Down. Τι θα άκουγες παντού στο ραδιόφωνο; Το «Can’t get you out of my head» της Kylie Minogue, πιθανόν στη μεσημεριανή εκπομπή του Πέτρακα στον Jeronimo Groovy.

 

Σινεμά

Θα είχες χαραμίσει ένα τρίωρο από το ζωή σου για να δεις το «Perl Harbor», το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου. Θα ανυπομονούσες για την κυκλοφορία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στο τέλος του έτους και δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι θα κολλούσες με τις περιπέτειες ενός μαθητευόμενου μάγου. Τον έλεγαν Harry Potter.

Τηλεόραση

Στις 10 Σεπτεμβρίου και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, μάλλον θα έριχνες τουλάχιστον μία ματιά στην πρεμιέρα του πρώτου reality που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση, του Big Brother 1. Τρεις μήνες μετά θα γιορτάσεις την Πρωτοχρονιά με καθυστέρηση μερικών λεπτών για να μάθεις τον νικητή.  

Διασκέδαση

Πλήρωνες ακόμα με δραχμές και με ένα 10χίλιαρο μπορούσες να βγάλεις ένα τίμιο ΣΚ διασκέδασης -όχι στις πίστες, να εξηγούμαστε Στις 10 Σεπτεμβρίου λειτουργούσαν ακόμα τα καλοκαιρινά μαγαζιά. Αν ήσουν  clubber περίμενες τα opening του χειμώνα, αν γούσταρες μπουζούκια  διάβαζες στα περιοδικά όλο το κουτσομπολιό για τα σχήματα σε κάθε μαγαζί. Μιλάμε για εποχές που οι πρεμιέρες των σχημάτων γίνονταν ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων.

Ποδόσφαιρο

«Δεν θα γίνουμε σάκος του μποξ», δήλωνε ο Γιάννης Κυράστας, προπονητής του ΠΑΟ, στις 10 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το ματς με τη Σάλκε στη Γερμανία. Ο ΠΑΟ ξεκινούσε τις υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη μέρα. Τελικά η ομάδα κέρδισε με 0-2. Σε άλλα νέα, η ΕΟΕ υπέβαλλε υποψηφιότητα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009. Τους χάσαμε.

Ιντερνετική κουλτούρα

Σε ένα τυχαίο σπίτι με το προνόμιο της σύνδεσης στο ίντερνετ ακουγόταν αυτό. Και μια προσευχή προκειμένου να μην καλέσει κάποιος ατό το σταθερό.