Συχνά υπάρχει μια δυσπιστία σε ό,τι αφορά το αν η ελληνική κοινωνία εκφράζεται ακόμα μέσα από τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Συχνά, ακούμε πως πλέον κανείς δεν σταματά στο δρόμο για να επιτεθεί και να εκφοβίσει queer άτομα. Λίγο αργότερα διαβάζουμε για εντάσεις και απειλές έξω από queer friendly bars ή για ξυλοδαρμούς τρανς σεξεργατών

Το ερώτημα παραμένει. Πόσο έτοιμος είναι ο μέσος περαστικός να επιτεθεί σε ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας; Η συγκρατημένη απαισιοδοξία μας, καθώς και οι μαρτυρίες αντρών και γυναικών που δεν κρατούν στη ντουλάπα τη σεξουαλικότητά τους, μάς λένε πως η ομοφοβία, ο ρατσισμός, αλλά και οι εκφράσεις τους μέσα από τον εκφοβισμό και τα απαξιωτικά σχόλια, ζουν και βασιλεύουν στους αθηναϊκούς -και όχι μόνο- δρόμους. 

Κάπου εδώ, έρχεται ένα κοινωνικό πείραμα να μετατρέψει την απαισιοδοξία μας σε αισιοδοξία, μέσα σε μόλις 9 λεπτά. Ο Αλέξης Μαρκάζος και ο Γιάννης Κατινάκης βγήκαν στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, αποφασισμένοι να καταγράψουν την ετοιμότητα των Αθηναίων σε περιστατικά εκφοβισμού και ομοφοβίας on camera. 

Στο κοινωνικό αυτό πείραμα, ο Αλέξης Μαρκάζος και ο Γιάννης Κατινάκης είναι δυο άγνωστοι. Ο Κατινάκης, ένας gay άντρας που μιλά στο τηλέφωνο κια ο Μαρκάζος ένας ομοφοβικός, επιθετικός άντρας που αποφασίζει να επιτεθεί λεκτικά στον πρώτο, με κάθε χυδαίο χαρακτηρισμό που μπορεί να ακούσει ένας ομοφυλόφιλος άντρας εκεί έξω. Στόχος; Να τσεκάρουν τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. 

Την αλήθεια; Συγκινηθήκαμε. Οι άνθρωποι που έτυχε να περνούν από το σημείο όχι απλώς δεν ανέχτηκαν τους χαρακτηρισμούς και τον τραμπουκισμό προς τον Γιάννη, αλλά υπήρξαν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να μείνουν στο σημείο μέχρι να σταματήσουν τον ομοφοβικό από το χυδαίο του show, αλλά και να διασφαλίσουν πως ο Γιάννης θα ήταν ασφαλής. Κάποιοι από αυτούς ήταν ένα βήμα πριν χάσουν παντελώς την ψυχραιμία τους. Μια αγκαλιά θα τους την κάναμε, ψέματα δεν θα πούμε. 

Ναι, προφανώς πολλοί περνούν από το σημείο αδιαφορώντας, μη θέλοντας να “μπλέξουν”, αλλά κανείς μα κανείς δεν πήρε το μέρος του τραμπούκου. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. 

Δες το βίντεο εδώ: