Οι φωτογράφοι Rona Bar και Ofek Avshalom από το Τελ Αβίβ γνωρίστηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά, στο Instagram, πριν από τρία χρόνια και γρήγορα κατάλαβαν ότι έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Από τα apps, άλλωστε, γεννιούνται οι μεγαλύτεροι έρωτες. Έτσι, μετά τον ένα χρόνο φιλίας, το δίδυμο αποφάσισε να απομακρυνθεί από το friendzone και να μπει σε έναν άλλο κύκλο, πιο ερωτικό. Τώρα, ως σύντροφοι πια, έχουν ξεκινήσει το Us, «ένα συνεχιζόμενο έργο που καταγράφει ζευγάρια στα σπίτια τους».

Οι εικόνες που έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής, στις οποίες απεικονίζονται ζευγάρια από όλο το Ισραήλ, καθώς και από το Λονδίνο, αποτυπώνουν «τη ζεστασιά και την οικειότητα των ερωτευμένων ανθρώπων στους κόσμους που έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους». Το Us μοιάζει αρκετά με τη δουλειά του Krisztian Eder, ο οποίος φωτογράφιζε τη σύντροφό του όσο άρχιζε να την ερωτεύεται.

 

«Η έμπνευση για εμάς προήλθε από την επιθυμία μας να πούμε ιστορίες αγάπης και εγγύτητας στο απόγειο της πανδημίας», λένε οι Bar και Avshalom. «Για να δείξουμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες μαζί, αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε εραστές που είχαν μπει σε lockdown κάτω από την ίδια στέγη, φωτογραφίζοντας τον αυθορμητισμό της σύνδεσής τους». Σύμφωνα με το έργο, εξηγούν πώς ως ζευγάρι φωτογράφων ένιωσαν αμέσως μια σύνδεση με τα μοντέλα τους, τα οποία τους καλωσόρισαν στους ιδιωτικούς τους χώρους.

Στο US, η εστίαση γίνεται στη σωματική οικειότητα: αγκαλιές, φιλιά και ερωτευμένα βλέμματα που ανταλλάσσει το ζευγάρι μεταξύ του όταν κανείς άλλος δεν κοιτάζει. Κοιτάζοντας την κάμερα γυμνοί και αφιλτράριστοι, αυτά τα ζευγάρια έριξαν τις άμυνές τους και να αποκαλύφθηκαν όπως είναι. To ίδιο ισχύει πολλές φορές και στις φιλίες.

«Με το US, στοχεύαμε να αναπαραστήσουμε ζευγάρια που συχνά παραβλέπονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης», λένε οι φωτογράφοι. «Αυτό που μας γοήτευσε πραγματικά με τη ρομαντική έλξη αυτών των ερωτευμένων ήταν η ανθρωπιά τους, λένε και προσθέτουν, «το να δώσουμε σε κάθε ζευγάρι την ευκαιρία να ανοιχτεί ήταν μια κρίσιμη πτυχή στην ανάπτυξη της φωτογραφικής ιστορίας».

Αν και το project τους αρχικά έμοιαζε ως απάντηση στα απανωτά lockdown των τελευταίων δύο ετών, η συνέχειά του δεν συνδέεται με την πανδημία. «Το μήνυμα του έργου είναι διαχρονικό», λένε. Το Us επικεντρώνεται στις καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής για ένα ζευγάρι, την άνεση να βρίσκει αγάπη όταν δεν την περιμένει και την τρομακτική πιθανότητα να την χάσει ξανά. Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ζωής, αγάπης και οικειότητας.