Από το πρωί η είδηση της εισβολής στη Ρωσία μας έχει μουδιάσει. Το ίδιο και ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει κατά του πολέμου. Από το Βερολίνο μέχρι το Παρίδι, τη Βαρσοβία και τη Χάγη διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής. Στους δρόμους βγαίνουν επίσης πολίτες στη Βηρυτό και το Τόκιο. 

“Σταματήστε αυτή την τρέλα”

“Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα”. Με αυτό το σύνθημα γραμμένο στο πλακάτ του στάθηκε έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής. Άλλοι γύρω του είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.  .

Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα. “Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 32χρονη Όλγα Κουπρισίνα, με καταγωγή από το Καλίνιγκραντ, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία από τον Οκτώβριο.

“Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές. Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο”.

https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

“Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα”, είπε η 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει τα τελευταία 16 χρόνια στη Γερμανία.
Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Παράλληλα, στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.