Η ανθρώπινη πρόοδος μετριέται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι οι νόμοι και οι κανόνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων άκμασαν στους πιο προηγμένους πολιτισμούς ως μέσο διασφάλισης της συνύπαρξης και πολιτικής οργάνωσης της επικράτειας. Αν ψάξουμε λίγο καλύτερα, όμως, δεν λείπουν και οι κάπως ιδιαίτεροι, για να μην πούμε ηλίθιοι κανόνες που σήμερα μας φαίνονται εξαιρετικά ανώφελοι. Λένε ότι πολλοί νόμοι δεν είναι λογικοί και αν γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, ίσως αυτό να είναι αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για μερικούς από τους περίεργους νόμους που ψηφίστηκαν από μονάρχες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες. Ακολουθούν μερικοί από αυτοί.

via GIPHY

Ο αρχαίος ελληνικός ποινικός κώδικας δεν κρατούσε αιχμαλώτους

Ο Δράκων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εισήγαγε γραπτό ποινικό κώδικα στην Αρχαία Ελλάδα και αποφάσισε ότι η τιμωρία σχεδόν για όλα, είναι ο θάνατος. Θα μπορούσατε να εκτελεστείτε για οτιδήποτε παράνομο σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Δράκοντος. Είτε δολοφονούσατε κάποιον είτε κλέβατε ένα λάχανο, η ποινή ήταν ίδια. Όταν ρωτήθηκε γιατί είχε αποφασίσει να τιμωρήσει τόσα πολλά αδικήματα με θάνατο, απάντησε ότι, όσον αφορά τον ίδιο, οι άνθρωποι άξιζαν να πεθάνουν ακόμη και για μικρά εγκλήματα.

Ακόμη και ο θάνατος μπορεί να είναι ενάντια στο νόμο

Αν και φαίνεται μάλλον δύσκολο να επιβληθεί, υπήρξαν αρκετές χώρες ανά τους αιώνες που έκαναν τον θάνατο παράνομο. Η παλαιότερη γνωστή περίπτωση αυτού συνέβη στο ελληνικό νησί της Δήλου τον 5ο αιώνα π.Χ. Το νησί θεωρούνταν ιερό μέρος από τους αρχαίους Έλληνες, τόσο πολύ που αποφασίστηκε ότι ολόκληρος ο τόπος χρειαζόταν εξαγνισμό για να γίνει κατάλληλος και κατάλληλος τόπος για τη λατρεία των Θεών. Τον 6ο αιώνα π.Χ., όλα τα νεκρά σώματα σε τάφους μπροστά στον κεντρικό ναό του νησιού ανασκάφτηκαν και αφαιρέθηκαν. Αποφασίζοντας ότι αυτό δεν ήταν αρκετά καλό, το Μαντείο των Δελφών αποφάσισε ότι όλα τα σώματα σε ολόκληρο το νησί πρέπει να φύγουν από εκεί. Επιπλέον, η ίδια η πράξη του θανάτου έγινε παράνομη, όπως και ο τοκετός.

Ο Τσάρος που έκανε παράνομα τα γένια στη Ρωσία

Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας, ήταν ένας άνθρωπος που θαύμαζε πολύ τους πολιτισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, εισήγαγε στην αυλή του δυτικά στιλ ντυσίματος, τη δυτική τέχνη και φιλοσοφία και τη δυτική αρχιτεκτονική, κυρίως στην πόλη που φέρει το όνομά του μέχρι σήμερα, την Αγία Πετρούπολη. Το άλλο πράγμα που παρατήρησε στις επισκέψεις του στη Δύση ήταν ότι τα γένια δεν ήταν πολύ δημοφιλή. Αντίθετα, η Ρωσία ήταν γεμάτη από αυτά, από τους πιο ταπεινούς αγρότες μέχρι τα ανώτερα μέλη της αυλής του, είχαν γένια.

Ό,τι και να κάνεις, μην μεθύσεις σε παμπ

Θα περίμενε κανείς ότι το μόνο μέρος όπου θα ήταν αποδεκτό κάποιος να γίνει «χώμα» στην Αγγλία, είναι σε κάποια παμπ, αλλά αυτό δεν ισχύει και δεν ίσχυε εδώ και πολύ καιρό. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του 1839 καθιστά αδίκημα για έναν ιδιοκτήτη παμπ να επιτρέπει τη μέθη ή την άτακτη συμπεριφορά στις εγκαταστάσεις του. Ο νόμος περί αδειών του 1872 ορίζει ότι «κάθε άτομο που βρίσκεται μεθυσμένο σε οποιοδήποτε αδειοδοτημένο χώρο, υπόκειται σε ποινή». Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ προχώρησε ακόμη περισσότερο το 2003, καθιστώντας παράνομη την πώληση ποτών σε ένα μεθυσμένο άτομο. Όποιος έχει βρεθεί σε μια θορυβώδη αγγλική παμπ Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, μπορεί να μας πει πόσο επιτυχημένοι είναι αυτοί οι τρεις νόμοι.