Η καλλιτέχνιδα Tiane Doan na Champassak εντελώς τυχαία άρχισε να ξεφυλλίζει παλιά τεύχη ενός περιοδικού, του Siam’s Guy. Πρόκειται για ένα ταϋλανδέζικο περιοδικό με κάπως αισθησιακό περιεχόμενο. Αν σκεφτείς πως πρόκειται για περιοδικό που κυκλοφορούσε τη δεκατία του ’60 και του ’70, θα καταλάβεις πως τις σελίδες του κοσμούν γυμνές φωτογραφίες, με αισθητική που σήμερα ξεφεύγει κατά πολύ από ό,τι κανονικά θα ονομάζαμε αντικειμενοποίηση και ικανοποίηση του male gaze. Σε κάθε περίπτωση, το πιο ενδιαφέρον εύρημα αυτού του χαλαρού ξεφυλλίσματος ήταν εικόνες γυναικείων θηλών και άλλων σημείων του γυναικείων σώματος, που ήταν λες και φτιάχτηκαν για το -συντηρητικό- Instagram. 

“Όταν άρχισε η σεξουαλική επανάσταση, το πορνογραφικό υλικό έγινε πραγματικό θέμα”, εξηγεί η Tiane μιλώντας στο i-D. “Κάπως έτσι, η κυβέρνηση [της Ταϋλάνδης] επέτρεπε την πώληση ερωτικών περιοδικών που ήταν πολύ προσεκτικά λογοκριμένα”. Στην πράξη, κάθε μια από τις φωτογραφίες του περιοδικού επιμελήθηκε με το χέρι, πριν πάει στο τυπογραφείο και το αποτέλεσμα ήταν κάτι σαν μια παιχνιδιάρικη απάντηση στη λογοκρισία. “Είναι παράξενο αν σκεφτείς πως όλα τα μοντέλα φωτογραφίζονταν γυμνά και μετά “καλύπτονταν” ξανά”, αναφέρει σαρκαστικά η Tiane. 

Αν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές σκέφτεσαι πως όλο αυτό είναι συντηρητικό, τότε σκέψου τι συμβαίνει σήμερα στο Instagram και στα social media γενικότερα. Ουσιαστικά, συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ρώγες και τους “ποπούς” μας με ιμότζι, φραουλίτσες και ροδάκινα, για να μη μας μπανάρει η κάθε πλατφόρμα. Πάντως η Tiane δημιούργησε ένα λεύκωμα με αυτές τις φωτογραφίες, με τίτλο “Cencored”. 

Η ίδια δεν φαίνεται να πιστεύει πως τα εικονίδια που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα “ευαίσθητα -όπως πολλοί θέλουν να τα λένε- σημεία” του σώματος είναι μια διακριτική ένδειξη διαμαρτυρίας. “Είναι απλώς για να βελτιώσουν την κάπως ψυχρή ατμόσφαιρα αυτών των πολύ ωμών φωτογραφιών προσθέτοντας μια νότα χαράς και χιούμορ. Επίσης κατευνάζουν λίγο τις πιθανές πορνογραφικές ερμηνείες αυτών των φωτογραφιών και κάνουν την όλη εμπειρία πολύ πιο ερωτική. Στο κάτω κάτω, less is more”, τονίζει. 

Τα πράγματα στην Ταϋλάνδη σήμερα είναι λίγο παράδοξα, όπως λέει. “Η Ταϋλάνδη έχει μια φήμη ότι είναι πολύ ανοιχτή και ανεχτική, σε συγκεκριμένα θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και τα transgender άτομα. Ωστόσο, η πορνεία, η οποία είναι ακόμα παράνομη, έχει εξαπλωθεί, και το γυμνό θεωρείται ακόμα ταμπού. Οπότε ναι, το γυμνό λογοκρίνεται ακόμα και ίσως περισσότερο σήμερα σε σχέση με 10 ή 20 χρόνια πριν”.