Το να γυρίζεις πίσω στο παρελθόν είναι ωραίο -κάποιες φορές. Η εκμάθηση της ιστορίας έχει ενδιαφέρον αλλά αυτό συνήθως το καταλαβαίνουμε όσο μεγαλώνουμε αφού όσο είμαστε στο σχολείο, δεν θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το βαρύ βιβλίο (ούτε να το κουβαλάμε στην τσάντα μας). 

Αυτό που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι στο χρόνο ακόμα πιο συναρπαστικό, είναι η εξερεύνηση του παρελθόντος μέσα από αυθεντικές φωτογραφίες και αυτό γιατί -πόσο γραφικοί;- μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Είχαν δίκιο οι Κινέζοι, μπροστά μας τα βρίσκουμε.

Αυτές οι σχετικά άγνωστες εικόνες που θα βρείτε παρακάτω, σε συνδυασμό με τις συναρπαστικές ιστορίες που τις συνοδεύουν, μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στις ζωές των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή εδώ και καιρό. Μαθαίνουμε το πώς ζούσαν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και γενικότερα το πώς ήταν να μεγαλώνεις στην εποχή τους.

Δημιουργούν για εμάς ένα μονοπάτι που μας συνδέει με αυτά τα άγνωστα πρόσωπα ενώ παράλληλα μας διδάσκουν για τα όνειρα, τους φόβους και τις γενναίες αποφάσεις τους που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικές ιστορικές στιγμές -τόσο μεγάλες όσο και μικρές- που μπορεί απλώς να μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο με διαφορετικό μάτι. Όχι, δεν είναι φώτοσοπ.

Κάτι είναι και αυτό.

Το 1969, όταν ακόμα οι μαύροι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν μαζί με τους λευκούς.

Οι Ναζί, λίγο πριν σκοτώσουν την 17χρονη Λέπα Ράντιτς, τη ρώτησαν ποια άτομα βρίσκονταν μαζί της. Εκείνη απάντησε πως θα μάθουν όταν θα έρθει η ώρα να εκδικηθούν για τον θάνατό της.

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες που βλέπουμε Ινδιάνο μαζί με λύκο. 

Μία από τις πρώτες σέλφι τραβήχτηκαν στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1920.

Η στιγμή της απελευθέρωσης Εβραίων από τα “τρένα θανάτου” των Ναζί το 1945.

Οι “σκληροί” Kiss με τους γονείς τους το 1976.


Λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγαπημένες σας ταινίες, βλέπετε ένα λιοντάρι. Ε, αυτό ήταν το πρώτο του γύρισμα το 1928.

Το “αμερικανικό όνειρο” σε μία φωτογραφία του 1959.

Κάποιοι πήγαν στην κόλαση επειδή φόρεσαν μπικίνι στα 80s.

To ημερολόγιο έγραφε 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν…