Αν στο άκουσμα των λέξεων slashers και ζόμπι, χαμογελάς, εκτός από πάρα πολύ φίλος μας είσαι και ο λόγος που βρήκαμε τις δέκα καλύτερες ταινίες τρόμου της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με το Metacritic.

‘Under the Skin’ (2013)

Η Scarlett Johansson υποδύεται μια μυστηριώδη γυναίκα που ταξιδεύει μόνη της στη Σκωτία, γνωρίζοντας τυχαίους άντρες.  Στην πραγματικότητα είναι μια εξωγήινη που γλεντάει με τα ανυποψίαστα αρσενικά. Βασισμένο ελεύθερα στο ομώνυμο βιβλίο του Μισέλ Φέιμπερ. Δέκα χρόνια πριν η ταινία μιλούσε για την ξενοφοβία, την τοξική αρρενωπότητα και αυτό που σήμερα αποκαλούμε woke culture.

‘The Babadook’ (2014)

Η χήρα Αμέλια ζει με τον εξάχρονο γιο της Σάμουελ, ο οποίος έχει αρχίσει να εκδηλώνει ανησυχητική συμπεριφορά. Είναι πεπεισμένος ότι το πλάσμα από ένα από τα βιβλία του είναι πραγματικό και στοιχειώνει το σπίτι τους. Στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Οι σελίδες του τρόμου». Και φυσικά ο μπαμπούλας πάντα είναι η σχέση της μητέρας με το γιο της. Τραυματική εμπειρία.

‘It Follows’ (2015)

http://t.co/DiEDnvHPAy

Πρωταγωνιστεί η Maika Monroe ως μια νεαρή γυναίκα που καταδιώκεται από μια υπερφυσική οντότητα μετά από μια σεξουαλική επαφή και πρέπει να κάνει σεξ με άλλο άτομο για να το αποφύγει. Μια μεταφορά για τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Έξυπνο, πρωτότυπο και πάνω από όλα τρομακτικό, το It Follows είναι η σπάνια σύγχρονη ταινία τρόμου που λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα.

‘The Witch’ (2016)

https://twitter.com/hashtag/TheWitchMovie?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Πρωταγωνιστεί η Anya Taylor-Joy στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Το 1630 στη Νέα Αγγλία, ο πανικός και η απελπισία τυλίγει έναν αγρότη, τη γυναίκα του και τα παιδιά τους, όταν ο μικρότερος γιος Σάμουελ εξαφανίζεται ξαφνικά. Η οικογένεια κατηγορεί την Thomasin, τη μεγαλύτερη κόρη που παρακολουθούσε το αγόρι τη στιγμή της εξαφάνισής του. Με την καχυποψία και την παράνοια να αυξάνονται, τα δίδυμα αδέρφια Μέρσι και Τζόνας υποπτεύονται τον Τόμασιν για μαγεία. Το  ντεμπούτο του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Έγκερς.

‘Get Out’ (2017)

https://twitter.com/USATODAY?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Get Out είναι μια έξυπνη και σκοτεινά αστεία ταινία τρόμου που καταπιάνεται με θέματα όπως η φυλή και η τάξη. Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία και παρέμεινε δημοφιλής, ενώ πρόσφατα στέφθηκε ως το καλύτερο σενάριο του 21ου αιώνα από το The Writer’s Guild of America. Η πρώτη ταινία του Τζόρνταν Πιλ , ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης συνέχισε να εξερευνά κοινωνικά ζητήματα μέσω των άλλων ταινιών του τρόμου, είδαμε πρόσφατα και το Nope.

‘Hereditary’ (2018)

https://t.co/giRmjzlQRd

Μοιάζει με το The Babadook καθώς εξετάζει τη θλίψη και την οικογενειακή τραγωδία μέσα από έναν φακό τρόμου. Η ταινία επαινέθηκε για τη σκηνοθεσία της και την ερμηνεία της Τόνι Κολέτ. Ο Άστερ έγινε ένας από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες με το Midsommar.

‘The Lighthouse’ (2019)

https://twitter.com/hashtag/TheLighthouse?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Περιστρέφεται γύρω από δύο φαροφύλακες, τον Winslow ( Robert Pattinson ) και τον Wake ( Willem Dafoe ). Οι μόνοι δύο άνθρωποι στο νησί και η ταινία απεικονίζει την τεταμένη σχέση τους. Οι Δύο φαροφύλακες προσπαθούν να διατηρήσουν τη λογική τους ενώ ζουν σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί της Νέας Αγγλίας τη δεκαετία του 1890. Ασπρόμαυρο ως homage στα κλασσικά.

‘The Wolf House’ (2020)

Μια ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Χιλή. Βρίσκοντας ένα παράξενο σπίτι στο δάσος, η Μαρία κρύβεται μέσα, ανακαλύπτοντας ότι είναι το σπίτι δύο γουρουνιών. Σύντομα, το σπίτι αρχίζει να αντιδρά στα συναισθήματα της Μαρίας, με σκοτεινά αποτελέσματα. Το Wolf House είναι ένας εφιάλτης κινουμένων σχεδίων. Ατελείωτα εφευρετικό.

‘Saint Maud’ (2021)

https://twitter.com/hashtag/SaintMaud?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Καθώς η ψυχική κατάσταση της Maud εξασθενεί, αρχίζει να βλέπει οράματα από τον Θεό και πιστεύει ότι αναγκάστηκε να σώσει την ψυχή της Amanda, με ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Όλα οδηγούν σε μια αξέχαστη κορύφωση. Το είδος του τρόμου που σε κάνει να νιώθεις απερίγραπτα άβολα για αρκετό καιρό μετά.

‘Bodies Bodies Bodies’ (2022)

Μια αμερικανική μαύρη κωμωδία slasher. Άψογο καστ και έξυπνα γραμμένο, το Bodies Bodies Bodies είναι ένα ασυνήθιστα καλοδουλεμένο whodunit. Mια παρέα εφήβων ετοιμάζει πάρτι σε απομονωμένη έπαυλη αλλά πολύ γρήγορα η κατάσταση θα ξεφύγει.