Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε σαν σήμερα το 1946 και αν κάτι θέλουμε να τον ρωτήσουμε, είναι πού βρίσκει τόσο χρόνο. Μπορεί να κάνει ταινίες και ενδιάμεσα να ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική, τη ζωγραφική. Ξέρετε τι άλλο κάνει; Υπερβατικό Διαλογισμό και μάλιστα αφιερώνει χρόνο δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα, από το 1973 και επιμένει ότι δεν έχει χάσει ούτε μια μέρα. Τον πιστεύουμε.

Βασισμένος στις τεχνικές του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, ο οποίος έκανε γνωστό τον Υπερβατικό Διαλογισμό στον κόσμο το 1955, ο Λιντς ίδρυσε το David Lynch Foundation για την Εκπαίδευση που βασίζεται στη Συνείδηση ​​και την Παγκόσμια Ειρήνη. Το ξεκίνησε, γράφει στον ιστότοπό του, «για να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί, οπουδήποτε στον κόσμο που ήθελε να μάθει να διαλογίζεται θα μπορούσε να το κάνει»

Έκτοτε, το ίδρυμα έχει δώσει υποτροφίες για τη διδασκαλία του Υπερβατικού Διαλογισμού σε περισσότερους από 300.000 νέους, σε βετεράνους με PTSD, σε γυναίκες που έχουν επιζήσει από ενδοοικογενειακή βία, σε άστεγους και έγκλειστους. Θα μπορούσε ο Υπερβατικός Διαλογισμός να είναι η απόλυτη θεραπεία για τη σύγχρονη ζωή; Δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα, όμως, είναι ότι οι συμβουλές του Ντέιβιντ Λιντς θα σε κάνουν να δεις τη ζωή με άλλο μάτι. 

via GIPHY

Αγκαλιάστε τις αποτυχίες σας

«Οι αποτυχίες είναι απίθανες», έχει πει ο Λιντς. «Μια αποτυχία είναι μια μεγάλη, μεγάλη θλίψη και μια φρίκη. Αλλά δεν υπάρχει πουθενά να πάτε παρά να ανεβείτε. Είναι λοιπόν μια ελευθερία, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας – μια τεράστια ευφορική ελευθερία. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε περισσότερα, μπορείτε μόνο να κερδίσετε. Μια επιτυχία είναι τόσο όμορφη, αλλά τότε, Θεέ μου, κι αν πέσω; Το επόμενο πράγμα καλύτερα να είναι πολύ ξεχωριστό», λέει σαρκαστικά, «ή το όλο θέμα θα καταρρεύσει. Αρχίζεις να ανησυχείς. Μια επιτυχία μπορεί να είναι εφιάλτης». Με άλλα λόγια: μην ασχολείστε πολύ με τη διατήρηση μιας επιτυχίας, αγκαλιάστε τις αποτυχίες σας.

Μην βιάζεστε, απολαύστε τις ενδιάμεσες στιγμές της ζωής

Αν το Twin Peaks μας έχει διδάξει κάτι είναι ότι, ακόμα και σε μια δουλειά με υψηλό στρες όπως αυτή του Ντέιλ Κούπερ είναι σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα. Απολαύστε το γλυκό σας, απολαύστε τον “γ@μημένα καλό καφέ”. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που ο Λιντς απολαμβάνει. Τις βάζει στις ταινίες του, τις μοιράζεται, σαν να μας καλεί να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Σκάψτε κάτω από την επιφάνεια της ζωής και των πραγμάτων

Αυτό που μαθαίνεις γρήγορα στις ταινίες του Λιντς είναι ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι ποτέ αυτό που παίρνεις. Δηλαδή, δεν ενδιαφέρεται τόσο για το τι βρίσκεται στην επιφάνεια όσο για το τι κρύβεται από κάτω της. Μην ανησυχείτε αν κάτι είναι ασαφές και απολαύστε τον σκηνοθέτη που μιλάει για υπερβατικό διαλογισμό.

via GIPHY

«Πρέπει να έχεις υπομονή»

Ο σκηνοθέτης αναφέρει τη σημασία της υπομονής σε σχέση με τη δημιουργικότητα και τις ιδέες. «Η επιθυμία για μια ιδέα είναι σαν δόλωμα σε γάντζο. Θέλετε μια ιδέα και πρέπει να έχετε υπομονή, όπως κάνετε στο ψάρεμα», λέει. «Είναι λίγο σαν ονειροπόληση, οι σκέψεις έρχονται και έρχονται τότε,  μπουμ!  Έρχεται μια ιδέα που είναι τόσο συναρπαστική. Να έχετε υπομονή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πιάσετε το δικό σας μωβ ψαράκι με κόκκινα πτερύγια.

Ονειροπόληση

Η ονειροπόληση δεν είναι απαραίτητα μη παραγωγική ή κάτι πολύ κοντά στο χάσιμο του χρόνου σας. Για τον Λιντς, η ονειροπόληση είναι απαραίτητη για να μας έρχονται ιδέες. Αν και έχει επιμείνει ότι τα όνειρά του δεν επηρεάζουν τις ταινίες του, ενδιαφέρεται για τη λογική των ονείρων και δηλώνει ότι απολαμβάνει την ονειροπόληση. «Παίρνω ιδέες από την αφηρημάδα», είπε στο Daily Beast το 2017. Ένα παράδειγμα από το Twin Peaks: «Η ιδέα για το Red Room ήρθε όταν ακουμπούσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο το ηλιοβασίλεμα και η ιδέα για τον Μπομ ήρθε όταν άκουσα κάποιο κορίτσι να λέει «Μην κλείνεσαι στο δωμάτιο της Λόρα». Οπότε ναι,  χωρίς την αφηρημάδα το Twin Peaks δεν θα υπήρχε.

Μην προσπαθείτε να βγάλετε νόημα από κάθε μικρό πράγμα

Θα μπορούσατε να τρελάνετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να κατανοήσετε το Eraserhead. Γιατί τραγουδάει μια γυναίκα σε καλοριφέρ; Γιατί υπάρχει ένα μισοπεθαμένο έμβρυο που μοιάζει με ξεφλουδισμένο κουνέλι; Στη ζωή, όπως και στις ταινίες του Λιντς, μερικές φορές πρέπει να αποδεχτείς ότι περίεργα, ανεξήγητα πράγματα υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. 

via GIPHY

Να είσαι περίεργος

Στις ταινίες του, ο Λιντς χρησιμοποιεί την περιέργειά του, όπως ο Τζέφρι στο Blue Velvet, τότε που ανακάλυψε ένα κομμένο αυτί στο γρασίδι. Ο σκηνοθέτης είναι βασικά το περίεργο παιδί που αναποδογυρίζει μία πέτρα για να δει τι κρύβεται από κάτω. Οι ταινίες του μας διδάσκουν να βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, κοιτάζοντας στις χαραμάδες της ζωής για να δούμε τι και αν υπάρχει κάτι εκεί. Με άλλα λόγια: όλοι θα μπορούσαμε να μοιάσουμε λίγο στον Τζέφρι Μπόμοντ.

Το νόημα της ζωής 

Τον ρώτησαν κάποτε ποιο είναι το νόημα της ζωής: «Το νόημα της ζωής είναι η ολότητα. Το ανθρώπινο ον είναι ένα εξαίσιο ον, και έχουμε μια δυνατότητα, και αυτή η δυνατότητα ονομάζεται φώτιση, εκπλήρωση, πλήρης εκπλήρωση, απελευθέρωση, σωτηρία. Και είναι τεράστια, υπέρτατη φώτιση. Αυτό είναι το νόημα της ζωής». Σας έκαψε; Ντέιβιντ Λιντς είναι αυτός.

Να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου

Σε μια διάλεξη, έδωσε μερικές  συμβουλές σε έναν πρωτοετή φοιτητή κινηματογράφου: «Να είσαι πιστός στον εαυτό σου. Χρησιμοποίησε τη φωνή σουι. Πολλά πράγματα μπορούν να σε εμπνεύσουν, αλλά βρες τη δική σου φωνή, να είσαι πιστός σε αυτή τη φωνή, μην αφήνεις κανέναν να την πειράξει. Ποτέ μην απορρίπτεις μια καλή ιδέα, αλλά ποτέ μην δέχεσαι μια κακή ιδέα, να είσαι πιστός στις ιδέες σου σε όλη τη διαδρομή».

Ξεκινήστε διαλογισμό

Ο Λιντς έχει να πει αυτό στον ιστότοπό του: «Αν δεν κάνετε ήδη διαλογισμό, λάβετε τη συμβουλή μου: Ξεκινήστε. Θα είναι η καλύτερη απόφαση που θα πάρεις ποτέ». Ο σκηνοθέτης λέει επίσης ότι ένιωσε τα θετικά του οφέλη στη δημιουργική του διαδικασία από την αρχή. «Είχα τόσα πολλά άγχη και φόβους (πριν από τον Υπερβατικό Διαλογισμό) και ξαφνικά ένιωσα να αιωρούμαι». Το ορκίζεται. Και αν κρίνουμε από τη δουλειά του, ο διαλογισμός έχει κάνει θαύματα.