Είσαι τουρίστας. Δεν ξέρεις τίποτα απολύτως για την Ελλάδα πέρα από την Ακρόπολη και τη λέξη “μ@λ@κας”. Λάθος, λάθος, υπάρχει και κάτι άλλο που ξέρεις, Για την ακρίβεια, σου έχουν μιλήσει οι φίλοι σου γι’ αυτό και κάθε φορά που κάνουν αναδορμή στην τελευταία επίσκεψη στη χώρα μας, τους τρέχουν τα σάλια. Ναι, φυσικά και μιλάμε για το σουβλάκι, για το τυλιχτό, πώς το λέτε τέλος πάντων;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τουρίστες ξέρουν το σουβλάκι (ας το πούμε έτσι, μην τσακωθούμε). Είναι το εθνικό μας φαγητό, το στριτ φουντ που δεν είναι στριτ φουντ. Και όταν το εθνικό σου φαγητό περνάει κρίση, τότε καταλαβαίνεις και ότι οι πολίτες της χώρας περνούν μια κρίση -οικονομική και πνευματική.

Γιατί κάναμε αυτή τη θλιβερή από όλες τις απόψεις εισαγωγή; Γιατί ο Έλληνας καταναλωτής, για να φάει το αγαπημένο του φαγητό, πρέπει να πληρώσει πια 3,40 ευρώ. Όλα αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Για τα άτομα που δεν τρώνε κρέας, η πίτα φτάνει τα 2,5 που και πάλι, είναι κάτι παραπάνω από ακριβή.

 

«Το είχαμε 3 ευρώ, το πήγαμε 3,40. Νομίζω ότι είναι σχετικά καλή τιμή σε σχέση με άλλα καταστήματα. Ακούμε παράπονα από τον κόσμο» είπε ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου. «Έτρωγα 4-5 σουβλάκια, τώρα τρώω ένα εγώ, ένα η γυναίκα μου και από δύο τα παιδιά» είπε ένας καταναλωτής. Σε νιώθουμε, φίλε, κράτα γερά.

Άλλα όχι, δεν φτάνει που πληρώνουμε τόσα για ένα σουβλάκι, έχουμε και την πίτσα που έφτασε στον Θεό, αφού υπάρχουν οι αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών. «Μπορεί να κοστίσει από 10-16 ευρώ, έχουμε προσπαθήσει να σταθεροποιήσουμε την τιμή» λένε στον ΣΚΑΪ. Βέβαια, ακριβή είναι η πίτσα και στη γενέτειρά της, την Ιταλία, που φτάνει τα 8-8,5 ευρώ η μαργαρίτα ή αυτή που έχει μόνο ντομάτα και ρίγανη, χωρίς τυρί και οι ακριβές από 13-15 ευρώ. Η τιμή της είναι αυξημένη κατά 1-1,5 ευρώ.