Νομίζατε ότι μουσεία είναι μόνο αυτά που σας έσερναν μικρούς, γεμάτα με αρχαία μάρμαρα, αυστηρές Μαντόνες και κυρίες που κάνουν «σους»; Λάθος σας μεγάλο και καιρός να επανορθώσετε. Τα σύγχρονα πολιτιστικά ιδρύματα είναι ανοιχτά σε κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα –όχι απαραιτήτως ευσεβή- την οποία αναδεικνύουν με τον δέοντα σεβασμό και καλαισθησία.

 


Το Κάμα Σούτρα εμπνέει τον Νεπαλέζο καλλιτέχνη.

 

Και για να λιώσουν οι πάγοι στη σχέση σας με τις καλές τέχνες μία και καλή, έχουμε να σας προτείνουμε μια έκθεση αξιώσεων. Τιτλοφορείται “Institute of Sexology” και πρόκειται για μια επανέκθεση, διορθωμένη και επαυξημένη, της συλλογής Erotica του οργανισμού “The Wellcome Collection”, ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο και ειδικεύεται σε θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος –ιατρικής φύσης συνήθως.

 


Φυλαχτό ελληνο-ρωμαικής τέχνης (100π.χ.-400μ.Χ).

Η επανέκθεση θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, στις 20, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα σπάσει ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών. Το γιατί το αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας –η συλλογή περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει να κάνει με σεξ, από πίνακες, φωτογραφίες και μαγνητοσκοπημένες σκηνές σε κάθε πιθανή ή απίθανη στάση, μέχρι μια συγκλονιστική ποικιλία ερωτικών βοηθημάτων που προορίζονταν για την ανάσχεση (!) της τάσης προς τον αυνανισμό. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν επίσης ιατρικά εργαλεία, (πρωτόγονα) μέσα αντισύλληψης και εργαλεία «βασανισμού» -π;vς αλλιώς να περιγράψει κανείς τους δακτύλιους πέους με καρφιά που συστήνονταν για την συμμόρφωση των πλέον επιρρεπών προς τον αυτοερωτισμό;

 


Εικονογράφιση από ιατρικό βιβλίο για τις επιπτώσεις του αυνανισμού στο νευρικό σύστημα. Του 1845.

 

Και τώρα ας περάσουμε στο πιο hard core μέρος της υπόθεσης. Η συλλογή The Wellcome Collection αποτελεί δωρεά του Αμερικανού Χένρι Γουέλκομ, μεγιστάνα φαρμακοβιομήχανου, ο οποίος χρηματοδότησε την δημιουργία του “Wellcome Trust”, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για την παροχή υπηρεσιών υγείας και του μουσείου που στεγάζει τη συλλογή του.  

The Wellcome Collection, 183 Euston Road, Λονδίνο.

 


Δακτύλιοι για την καταπολέμηση της τάσης προς αυνανισμόν.

 


Κεραμικό διακοσμητικό σκεύος από το Περού.

 


Φωτογραφία άνδρα με γυναικεία εσώρουχα.

 


Άνδρας με τουτού.

 


Διακοσμητικό από πορσελάνη.

 

 


Γκουάς του 19ου αιώνα ινδικής προέλευσης.

 


Αγαλματίδιο από ελαφαντόδοντο ασιατικής προέλευσης.

 


Έργο ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα από τη συλλογή του Richard von Kraft-Ebing.

 


Διακοσμητικό από ελεφαντόδοντο.

 


Λήκυθος του 550 π.Χ. από την Αττική.