«Επέμβαση εισαγγελέα» ζητάμε συχνά πυκνά για διάφορα ζητήματα σε αυτή τη χώρα. Να όμως που έρχονται στιγμές που κατανοείς πως ως και αυτό το αποκούμπι, μια αυταπάτη είναι. Σε χτυπάει σαν σφαλιάρα. Η ωμότητα της σκληρής πραγματικότητας.

Η είδηση, κατά βάση, έχει ως εξής: Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχτεί αθώος ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας στην διαβόητη υπόθεση του Κολωνού με την (τότε) 12χρονη. Ζητάει συγκεκριμένα την ενοχή του για τα 4 από τα 8 αδικήματα που κατηγορείται, αλλά στην ουσία τον βγάζει λάδι ως προς αυτά που πραγματικά «καίνε». Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών, λέει.

Από τούτο το βήμα, οφείλουμε να ‘μαστε εγκρατείς. Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε όλα όσα σκεφτόμαστε, ακριβώς με τις λέξεις που τα σκεφτόμαστε. Όμως, αυτό το απόφθεγμα του Πλάτωνα μας ήρθε κατά νου. Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού. Όσοι λένε πως αυτή η υπόθεση έχει πολλές πτυχές πέρα από το οφθαλμοφανές, δικαιούνται να το πιστεύουν ακόμα πιο πολύ.

Τι θα σημαίνει για την ελληνική δικαιοσύνη το να αθωωθεί τελικά ο Μίχος

Νομικοί δεν είμαστε, φανταζόμαστε πως κάπως θα στοιχειοθετείται η πρόταση της εισαγγελέως – τι διάολο. Το περί δικαίου αίσθημα πάντως έχει από καιρό υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα σε αυτή τη χώρα. Το είδαμε πρόσφατα με την Εξεταστική Επιτροπή στα Τέμπη, το βλέπουμε ξανά.

Δεν είναι λαϊκισμός, δεν είναι καν μομφή – έτσι όπως καταντήσανε τα πράγματα. Είναι η απόλυτη απογοήτευση, η θλίψη στο μέγιστο βαθμό.

Όταν πλέον και με το νέο αθλητικό νόμο μπορείς να πας φυλακή χωρίς αναστολή επειδή άναψες ένα καπνογόνο (ακόμα και εκτός γηπέδου, μόνος σου) ή επειδή τσακώθηκες σε ένα καφενείο για τα «ποδοσφαιρικά», αλλά όχι αν έκανες τέτοιο κακό σε ένα 12χρονο παιδάκι, τότε έχουμε ηττηθεί κατά κράτος ως κοινωνία, ως χώρα.

Ναι, ο Ηλίας Μίχος δεν έχει ακόμα αθωωθεί, αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Κάτι που αν επαληθευτεί θα κάνει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της λογικής και της πραγματικότητας.

Να πούμε επίσης πως, την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της μητέρας της 12χρονης για διακεκριμένη μαστροπεία καθώς και για ακόμη μία κατηγορία. Να πούμε περισσότερα; Δεν θα πούμε.