Ο Ψυχρός Πόλεμος έβαλε τον πλανήτη στον πάγο και έδωσε στο σινεμά άφθονες απολαυστικές κινηματογραφικές ώρες. Πάνω στην πραγματικότητα αυτή, την κόντρα των δύο πιο ισχυρών χωρών του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή των ΗΠΑ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, χτίστηκαν μύθοι, θεωρίες συνομωσίας, ενώ ο πλανήτης έφτασε στο χείλος του αφανισμού το 1962, με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας. Έχοντας αυτά κατά νου, το Θυσιάζοντας Ένα Πόνι που θα βρείτε δωρεάν στο ERTFlix προσφέρει ένα δίωρο ταξίδι στην ταραγμένη εποχή που έζησαν οι παππούδες μας.

ERTFlix: Pawn Sacrifice – Μια σκακιστική πανδαισία

Έχοντας σπουδαία ονόματα στο καστ (Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard) η ταινία που στριμάρει το ERTFlix «διηγείται» ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της δεκαετίας του 1960, τη μονομαχία δύο γιγάντων του σκακιού, των μετρ Bobby Fischer και Boris Spassky. Μέχρι να φτάσουμε εκεί βέβαια, υπάρχει ένα background που πρέπει να φωτιστεί και αφορά τη ζωή του αμερικανού σκακιστή. Μια ζωή που κάθε άλλο παρά εύκολη φάνταζε στην παιδική του ηλικία…

Κι αυτό γιατί ο Bobby Fischer μεγάλωσε μεν ως παιδί – θαύμα, όμως το ταραγμένο οικογενειακό του περιβάλλον του επέτρεπε να βρει γαλήνη μόνο όταν συγκεντρωνόταν στα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα του σκακιού. Η αναξιόπιστη κομμουνίστρια μητέρα του, δεν του φανέρωνε ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά τουλάχιστον είχε τη στοιχειώδη ευφυία να βοηθήσει το παιδί της να αναπτύξει το ταλέντο του.

Παρακολουθώντας την πορεία του, η κατάρρευση μοιάζει αναπόφευκτη, υπό το ψυχολογικό βάρος μιας αφόρητης πίεσης από μια παντοδύναμη κυβέρνηση και τα media.

Περίληψη

Η ανεπανάληπτη άνοδο και πτώση του ιδιοφυούς Μπόμπι Φίσερ, και η προσπάθειά του να βάλει τέλος στην 24χρονη σκακιστική κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1972, η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα με το Ματς του Αιώνα, ένα παιχνίδι 21 γύρων στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, που όλοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα. Όμως, η εμμονή του Φίσερ σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας, γέννημα του ανισόρροπου μυαλού του, επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού και καθώς ο ανταγωνισμός θυμίζει όλο και περισσότερο τις έντονες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις της ψυχροπολεμικής εποχής, ακόμη και οι πιο στενοί σύμβουλοι του Φίσερ δεν είναι σίγουροι αν οι πράξεις του είναι οι καλά υπολογισμένες ενέργειες ενός εκκεντρικού ατόμου ή τα σημάδια ότι είναι πράγματι ψυχολογικά ασταθής.

Παρακολουθήστε την στο ERTFlix.