Έχουμε πάει σε συνεντεύξεις που δεν πήγαν καθόλου καλά, σε συνεντεύξεις που απορούσαμε γιατί χάσαμε τον χρόνο μας και πήγαμε, σε συνεντεύξεις που ακόμα μας ειδοποιούν, σε συνεντεύξεις που πήγαν πραγματικά πολύ καλά, σε συνεντεύξεις που το HR έμοιαζε να κάνει αγγαρεία και σε συνεντεύξεις που τα red flags μας έκαναν να φύγουμε τρέχοντας. Μεγάλο κεφάλαιο, όπως καταλαβαίνετε. Και σίγουρα ο καθένας μας έχει και μια ιστορία να θυμάται από την πιο κακή και την πιο καλή του συνέντευξη. 

Εμείς εδώ θα εστιάσουμε στα red flags. Διότι προφανώς μόλις τα ακούμε, κάπως τρομάζουμε. Δεν είναι και πολύ σοφό να λένε πως «εμείς εδώ είμαστε μια οικογένεια». Κάτι δεν πάει καλά. Και τέλος πάντων, επειδή τα red flags στις συνεντεύξεις δεν είναι ένα και δύο, ένας χρήστης του ελληνικού reddit, έθεσε το εξής θέμα για να πάρει τις απαντήσεις του.

Ο χρήστης έγραψε «Red flags σε συνέντευξεις για δουλειά» και όλα πήραν το δρόμο τους.

«Όταν ρωτάς ποιό θα είναι το ωράριό σου και σου λένε “ε…δεν είμαστε και με το ρολόι στο χέρι”. Ετοιμάσου να μην ξαναδεις το φως του ήλιου, τους δικούς σου, το χρώμα τ’ ουρανού κτλ.».

«‘Ειμαστε μια οικογενεια’ εχεις φύγει χτες».

«Να σου κάνουν προσωπικές ερωτήσεις στη συνέντευξη (είσαι παντρεμένος; έχεις παιδιά; μένεις με γονείς;».

«Όταν ρωτάς για μισθό και σου λένε “θα τα βρούμε” φύγε όπως όπως».

«Προσωπικά θεωρώ το μεγαλύτερο red flag όταν αποφεύγουν με επιμονή να αποκαλύψουν το μισθό ή εύρος μισθού που έχει τεθεί για την θέση. Είναι ξεκάθαρα τακτική στην οποία ελπίζουν να ζητήσεις μικρότερο ποσό απ’ ότι θα σου προσφέρανε οι ίδιοι».

«Έχεις σκοπό να μείνεις έγκυος μέσα στους επόμενους 3 μήνες?»

«Να αργούν σε συνεντεύξεις ή/και τα άτομα που σου κάνουν συνέντευξη να το βλέπουν φουλ διαδικαστικά ή χειρότερα να μπαίνουν με υπεροπτικό ύφος».

«Ποτέ μην αφήνεις ασάφειες, υποσχέσεις ή λόγια από τον εργοδότη να αιωρούνται. “Δίνουμε bonus”. Πότε; Πόσο; Ποιος είναι ο στόχος; “Ευέλικτο ωράριο”. Ωράριο; Κυλιόμενο; Σαββατοκύριακα; Υπερωρίες;”Δυνατότητες εξέλιξης”. Αξιολόγηση; Με ποιον άλλο τρόπο; Κυριολεκτικά τάραξε τους στις ερωτήσεις. Μόνο έτσι θα καταλάβεις».

«Προσωπικά θεωρώ το μεγαλύτερο red flag όταν αποφεύγουν με επιμονή να αποκαλύψουν το μισθό ή εύρος μισθού που έχει τεθεί για την θέση. Είναι ξεκάθαρα τακτική στην οποία ελπίζουν να ζητήσεις μικρότερο ποσό απ’ ότι θα σου προσφέρανε οι ίδιοι. Θεωρώ απαράδεκτο να χρειάζονται 3-4 συνεντεύξεις για να μάθω το μισθό που στην τελική 9/10 είναι γύρω στο βασικό. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και για εμένα για για το HR/Recruiters».

«Όταν δεν καλούν στη συνέντευξη τον άμεσο προϊστάμενο».

«Αν σε ειρωνεύονται, τύπου ε δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία και θα έπρεπε το ένα και το άλλο. Απλά ψάξε άλλου».

«Να αργούν σε συνεντεύξεις ή/και τα άτομα που σου κάνουν συνέντευξη να το βλέπουν φουλ διαδικαστικά ή χειρότερα να μπαίνουν με υπεροπτικό ύφος».

«Όταν σε ρωτάνε τι δουλειά κάνουν οι γονείς σου, Αν είσαι ελεύθερος/ελεύθερη, όταν σου λένε ότι θα δουλεύεις με μπλοκάκι μερικά πολύ δυνατά red flags».

«Όταν ρωτάς πολλά πράγματα να δυσφορούν (έχουν κάτι να κρύψουν 100%».