Τον περασμένο Απρίλιο, η Krystyna Pazko, 17 ετών και μαθήτρια Γυμνασίου, ανήσυχη για τις συνεχείς αναφορές για αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία λόγω του εγκλεισμού, αποφάσισε να φτιάξει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα με καλλυντικά, μέσα από το οποίο θα προσέφερε βοήθεια στα -παγιδευμένα στα σπίτια τους- θύματα.

Το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα “Camomiles and Pansies” φαινομενικά πουλάει καλλυντικά. Στην πραγματικότητα, όμως, το θύμα μπορεί να απευθύνει μέσα από τη σελίδα αιτήματα για βοήθεια χωρίς να το καταλάβει ο κακοποιητής, αφού πρακτικά θα φαίνεται πως αγοράζει κάτι διαδικτυακά. Μέσα από το site, ένα θύμα γράφει ζητώντας να αγοράσει μια κρέμα, αλλά ένας ψυχολόγος βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο και κάνει ερωτήσεις, όπως «πόσο καιρό έχουν αρχίσει τα δερματικά προβλήματα» ή «πώς το προσβεβλημένο δέρμα αντιδρά στην αλκοόλη». Ένα θύμα, παραγγέλνοντας και δίνοντας μια διεύθυνση, κάνει «σήμα» ότι ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.

https://t.co/Mv4Iihuauq

Η ιδέα της Krystyna κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και 10.000 ευρώ.

“Άρχισα να ακούω για την αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη συνέχεια, άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο και ζητούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο μια ειδική μάσκα, που επιτρέπει στον φαρμακοποιό να γνωρίζει ότι ο πελάτης είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι βρήκα την αντίστοιχη ιδέα πώλησης καλλυντικών στο ίντερνετ”, ανέφερε, συνεχίζοντας: “Σκέφτηκα ότι θα βοηθούσα ίσως ένα ή δύο άτομα, αλλά οι συμμετοχές στο Facebook ήταν μεγάλες και η ιστοσελίδα έγινε πραγματικά δημοφιλής”.

Μέσω της ιδέας της και της απήχησής της, η Krystyna ήρθε σε επαφή με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ, ζητώντας βοήθεια. Σε απάντηση, η ΜΚΟ της παρείχε επιτελείο ψυχολόγων κα δικηγόρων για να συνεργαστούν με τον ιστότοπό της.

????WITAJCIE???? Jesteśmy nowo powstałą firmą zajmującą się tworzeniem i sprzedażą naturalnych kosmetyków. W naszych…

Δημοσιεύτηκε από Rumianki i bratki – naturalne kosmetyki SKLEP στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

«Οι περισσότερες νέες γυναίκες προτιμούν να γράφουν στο Facebook από το να καλούν στο τηλέφωνο και οι περισσότεροι από τους άνδρες που μας γράφουν είναι έφηβοι», αναφέρει, δηλώνοντας πως ως τώρα πάνω από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει με τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά, κάτω των 40 ετών και μόνο το 10% περίπου είναι άνδρες.