Οι γυναίκες που εμφανίζονται στο Women Walking, την ταινία μικρού μήκους της Νέτι Χάρλεϊ, δεν κατοικούν απλά στα δικά τους σώματα, είναι και προκλητικά αδιάφορες για τα όποιο βλέμματα τα εξετάζουν καθώς περπατούν. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της φωτογράφου και παραγωγού ταινιών όταν ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ.

Το έργο λειτουργεί ως ένα είδος θετικής προπαγάνδας υπέρ της ποικιλομορφίας, κάνοντας αναφορά στα καταπιεστικά ιδανικά της ομορφιάς, της ομορφιάς όπως την έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους στη σύγχρονη εποχή.

Το γυμνό είναι όμορφο. Όπως λέει η ίδια η Χάρλεϊ, «νομίζω ότι αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν το πόσο όμορφες ήταν οι γυναίκες και πόσο όμορφο είναι το γυναικείο σώμα σε πολλές μορφές. Οι γυναίκες με μεγαλύτερα σώματα είναι πιο πιθανό να ”κατεβάσουν” τις εικόνες τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που αφορούν το γυμνό. Νομίζω ότι με το να σκεφτούμε ξανά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα γυναικεία σώματα, θα πάψουμε να είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι στο γυμνό».

Μέσα από το Women Walking, η Χάρλεϊ θα ήθελε να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το πώς τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις γυναίκες. Για παράδειγμα, «γιατί δεν μπορεί μια γυναίκα που κλαίει να πουλήσει μια τσάντα; Αισθανόμαστε χαρούμενες. Αισθανόμαστε σέξι. Νιώθουμε λυπημένες. Αισθανόμαστε δυνατές. Αισθανόμαστε ευάλωτες. Υπάρχει δυναμική σε όλες αυτές τις εκφράσεις. Θα ήθελα οι άνθρωποι να σκεφτούν περισσότερο για το πώς μπορούμε να παρουσιάσουμε τις γυναίκες με ειλικρίνεια και με πολύπλευρο τρόπο».

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Η Άσλεϊ Γκράχαμ απενοχοποίησε την άφιλτρη αλήθεια του γυναικείου σώματος με μια φωτογραφία

Heroin chic: Τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς ξύπνησαν από τον τάφο τους

Στο TikTok ρίχνουν άκυρο στην χοντροφοβία και γιορτάζουν όλα τα σώματα