Για τον διαχρονικά εξαιρετικό Γιώργο Μητσικώστα, ο Άκης Παυλόπουλος υπήρξε έμπνευση και πηγή υλικού για μια από τις πιο πετυχημένες μιμήσεις του. Με σήμα κατατεθέν μια ατάκα, η οποία επαναλαμβανόταν συχνά πυκνά σε παλαιότερες εκπομπές όταν τον υποδυόταν, οι (λίγο) μεγαλύτεροι πιθανώς να τη θυμούνται: «Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω…».

Μας ήρθε ολοζώντανη στη μνήμη ακούγοντας τον γνωστό δημοσιογράφο να κάνει ένα σχόλιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που δείχνει πως μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτα από το θέμα. ‘Η πως προτιμά να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

«Αν αύριο εγερθεί ένα ζήτημα που να λέει, γιατί τα αδέλφια, μεταξύ τους, αν αυτό νιώθουν, να μην μπορούν να συνάψουν σχέση, να συμβιώσουν, να έχουν ερωτικές σχέσεις;» ανέφερε ο δημοσιογράφος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θάνου Πλεύρη.

Είναι αυτό που λέμε «έξω από τη σφαίρα των πιθανοτήτων». Πώς συνδυάζεται το ένα με το άλλο; Ο Άκης Παυλόπουλος κατάλαβε (τουλάχιστον…) πως πρέπει να πει περισσότερα για να εξηγήσει πώς του ήρθε να πει κάτι τέτοιο:

«Εάν προκύψει ένα τέτοιο θέμα, θα αλλάξει τη δική σου οικογένεια, ή τη δική μου ή του Δημήτρη (Οικονόμου) ή του κ. Πλεύρη; Λένε ότι ανοίγουν προηγούμενα. Αυτό λέει η Εκκλησία, “εδώ”, λέει, “παιδιά πάμε να κανονικοποιήσουμε το μη κανονικό”».

Η επίσης παρούσα στο στούντιο, Ιωάννα Μάνδρου προσπάθησε να προστατέψει το συνάδελφό της κόβοντας την κουβέντα με ένα «μην τα κάνουμε όλα αχταρμά». Μόνο που αυτό δεν ήταν μόνο αχταρμάς. Ήταν άγνοια, ο ορισμός.

Μια παράλογη σύνδεση άσχετων μεταξύ τους θεμάτων που υποθέτουμε ότι σκοπό είχε να ακουστεί σωστή στα αυτιά ενός συντηρητικού και μεγαλύτερου σε ηλικία κοινού – στο οποίο απευθύνεται πια η ελληνική τηλεόραση κατά κύριο λόγο-  που παρακολουθεί ένα θέμα που το τρομάζει επειδή δεν το καταλαβαίνει.

Δεν είναι τόσο πως δημιουργούνται αμφιβολίες και μπαίνουν σκιές σε πράγματα που (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητα. Είναι πως καταναλώνεται χρόνος και φαιά ουσία (για το δεύτερο δεν είμαστε και πολύ σίγουροι…) για να ακούγεται μια στείρα και κενού νοήματος επιχειρηματολογία για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αντί, οι της τηλεόρασης, να εξηγήσουν στον κόσμο πως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από κάτι που δεν τους αφορά ούτε θα τους στερήσει το παραμικρό, ταΐζεται πεισματικά μια εμμονή στα όρια της ψύχωσης για το πώς ορισμένοι θα κάνουν κουμάντο στις ζωές των άλλων. Κόντρα σε έννοιες αδιαπραγμάτευτες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα.