Το Milky Way που προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στο Mega, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Κεκάτου, πήρε από το χέρι την ελληνική τηλεόραση και την πήγε ένα βήμα παρακάτω. Η σειρά ξεφεύγει από την τετριμμένη μυθοπλασία, παρουσιάζει ωμά και όμορφα την ελληνική πραγματικότητα και δη αυτή που ζει και βασιλεύει στην επαρχία, με όλα τα προβλήματα και τις σκέψεις που ταλανίζουν την γενιά Gen Z. Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να χτυπήσει φλέβα και κάποιοι να ενοχληθούν, με την λέξη ψυχραιμία να είναι ξανά μια άγνωστη λέξη.

Αναφερόμαστε στα μέλη του κόμματος Νίκη, τα οποία υποψιαζόμαστε πως παρακολούθησαν τα πρώτα επεισόδια του Milky Way και κάπως ταράχτηκαν. Γι’αυτό αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να στείλουν μια μακροσκελή επιστολή στο ΕΣΡ, ζητώντας με ηρεμία, να κοπεί τόσο το Milky Way όσο και κάποιες άλλες παραγωγές, ανάμεσά τους και «Η Μάγισσα». Πιστοί στις αντιλήψεις τους, αν μη τι αλλο, εξήγησαν τους λόγους που δεν πρέπει να προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση παραγωγές που «προσβάλλουν ασύστολα τις συνταγματικά προστατευμένες αξίες του λαού μας», και που «προωθούν τον εκμαυλισμό των νέων παροτρύνοντας σε ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Στο μεταξύ, δεν τα έβαλαν μόνο με τις ελληνικές παραγωγές, καθώς κάπου μεταξύ Milky Way, αστρολογίας, τραπ μουσικής, ήταν και το John Wick, που έπαιξε κάποια στιγμή στο Star, για ακραίες σκηνές βίας.

H επιστολή της Νίκη στο ΕΣΡ:

“Ως ΝΙΚΗ θα προσθέσουμε ότι, δυστυχώς, μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία προσβάλλουν ασύστολα τις συνταγματικά προστατευμένες αξίες του λαού μας, τελικώς αντί να ελέγχονται αρμοδίως, επιβραβεύονται πανηγυρικά και πλουσιοπάροχα, χωρίς κανένα ποιοτικό κριτήριο, με τον ελληνικό λαό πρακτικά να χρηματοδοτεί ακουσίως την φίμωση και την απαξίωσή του. Αυτός είναι και ο πυρήνας της κομματοκρατίας που καταγγέλλουμε, δηλαδή το κράτος να γίνεται εργαλείο κομματικής επιβολής και χειραγώγησης.

Μας ενδιαφέρει πραγματικά η γνώμη του Συμβουλίου σας για την κατάσταση αυτή, που απειλεί τον πυρήνα της λειτουργίας της Τέταρτης Εξουσίας και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Γ. Ηθικός εκτροχιασμός του προβαλλόμενου περιεχομένου των ΜΜΕ και αδικαιολόγητη έκθεση ανηλίκων

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους την ευθύνη και αρμοδιότητα του Ε.Σ.Ρ. που προσδιορίζεται από το Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2), το οποίο προβλέπει τον αμέσο έλεγχο του κράτους επί της τηλεοράσεως με σκοπό, μεταξύ άλλων, “την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου”.

Η αγάπη στην πατρίδα, ο σεβασμός στην Ορθόδοξη πίστη και τους λειτουργούς της, η προστασία του ιερού θεσμού της οικογένειας ως κύτταρο του έθνους, η δημογραφική ανάπτυξη, η απρόσκοπτη σωματική, ψυχική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, αποτελούν έννοιες που προστατεύονται από τον συνταγματικό νομοθέτη.

Αντί αυτών, είναι κοινός τόπος για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι υπάρχει κάκιστη ποιότητα τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο ελληνικός λαός γίνεται ακατάπαυστα δέκτης τηλεοπτικού περιεχομένου γεμάτου από εθνομηδενισμό, χυδαία απαξίωση της Εκκλησίας μας -άλλοτε ως σπίλωση και άλλοτε ως διακωμώδηση-, αποϊεροποίηση της οικογένειας, προπαγανδισμό της υποκουλτούρας αφύπνισης (woke υποκουλτούρας), προκλητική αμφισβήτηση των χρηστών ηθών, αντιεπιστημονική άρνηση του βιολογικού φύλου, αδικαιολόγητη βία και πορνογραφία. Το χειρότερο είναι η απροκάλυπτη έκθεση των ανύποπτων ανηλίκων στα παραπάνω.

Θα είχε ενδιαφέρον να διενεργήσετε μία ευρεία έρευνα, ώστε ο ελληνικός λαός να ερωτηθεί κατά πόσον είναι ικανοποιημένος με την, κατά το Σύνταγμα επιδιωκόμενη, «ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων». Ωστόσο δυστυχώς περιττεύουν οι έρευνες για την επιβλαβέστατη επίδραση αυτού του περιεχομένου στους ανηλίκους: αρκούν οι θλιβερές στατιστικές της αστυνομίας, η οποία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη τη χώρα, που περιλαμβάνουν οπλοφορία, ναρκωτικά, σωματικές βλάβες, και 17 βιασμούς, πρωτάκουστα δεδομένα για τον πολιτισμό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι το βίαιο και σαρκολατρικό τηλεοπτικό περιβάλλον διαμορφώνει ανενόχλητα αυριανούς πολίτες στον αντίποδα αυτού που προσδοκά το Σύνταγμα και κάθε συγκροτημένη πολιτεία.

Πιστεύουμε θα συμφωνήσετε πως, ως Διοίκηση του Ε.Σ.Ρ., οφείλετε να δράσετε κατά το (θεσμικά μέγιστο) μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί.

Στο Προσάρτημα του παρόντος Υπομνήματος θα βρείτε καταγγελίες και επισημάνσεις απαράδεκτου τηλεοπτικού περιεχομένου, διατυπωμένες κατά τα πρότυπα του πίνακα ηλεκτρονικής υποβολής καταγγελίας του Ε.Σ.Ρ., περιλαμβανομένων των Milky Way, Φόνοι στο καμπαναριό, Τραπ μουσικής, Ωροσκοπίων, Ο πρώτος από εμάς, Πράκτωρ 00Λεφτά, Επιτόπου, Μάγισσα κ.α. Σημειώνουμε τέλος, ότι ασχέτως της ώρας τηλεοπτικής προβολής τους, η ελεύθερη διαθεσιμότητα ακατάλληλου υλικού (σειρών, ταινιών, εκπομπών κλπ) στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών καναλιών στο διαδίκτυο, χωρίς έλεγχο ηλικίας, σημαίνει την παραβίαση κάθε έννοιας σήμανσης καταλληλότητας των προγραμμάτων.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Ι. Νατσιός

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ

Προσάρτημα Καταγγελιών

1.MilkyWay / MEGATV

Στοιχεία καταγγελλόμενου παρόχου
Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: MEGA
Τίτλος προγράμματος: MILKY WAY
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 (νέο σήριαλ)
Ώρα μετάδοσης: 23:10
Περιεχόμενο καταγγελίας
Προβάλλεται η παιδεραστία, η εκπόρνευση των ανήλικων νέων, καθώς και ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πρακτικές αντίθετες προς την ανθρώπινη φυσιολογία και επικίνδυνες για τη σωματική υγεία. Προωθεί τον εκμαυλισμό των νέων παροτρύνοντας σε ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Προτρέπονται οι νέοι έφηβοι να επιδιώκουν κατά προτεραιότητα την ικανοποίηση των παθών τους και να βάζουν σε δεύτερη μοίρα άλλες σημαντικότερες αξίες και ιδανικά, ώστε να διαφημίζονται αρνητικά πρότυπα βιοπορισμού καταστροφικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και να προσβάλεται βάναυσα ο θεσμός της οικογένειας.

2. Φόνοι στο καμπαναριό / ALPHATV

Στοιχεία καταγγελλόμενου παρόχου
Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: ALPHA TV
Τίτλος προγράμματος: Φόνοι στο καμπαναριό
Ημερομηνία μετάδοσης: Κάθε Παρασκευή και επανάληψη Σάββατο
Ώρα μετάδοσης: 21:00
Περιεχόμενο καταγγελίας
Προσβάλλεται, υβρίζεται και διαπομπεύεται η Ορθόδοξη πίστη και η μοναστική της παράδοση, που αποτελεί μέρος του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας.

3. Τραπ μουσική / YouTube

Είδος Υπηρεσίας: Πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο (π.χ. Youtube)
Όνομα Υπηρεσίας: YouTube
URL υπηρεσίας: Ενδεικτικά https://www.youtube.com/channel/UCKuwI0UqrrRo8Gdm5E_Ci_Q
Άλλα στοιχεία της υπηρεσίας: ΤΡΑΠ Μουσική

Περιεχόμενο καταγγελίας
Η τραπ μουσική, ως ρεύμα ελληνικό και διεθνές, εκπροσωπούμενο από σειρά συγκροτημάτων / «καλλιτεχνών», και προβαλλόμενο από πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, προωθεί και προτρέπει στη βία, τα ναρκωτικά, την πορνεία, την ασέβεια στους νόμους, τον εύκολο πλουτισμό. Η προώθηση καταστροφικών και περιθωριακών προτύπων για τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή μας καθιστά την τραπ μουσική απαράδεκτη προώθηση της παράβασης των νόμων για το σύνολο των ηλικιών, ωστόσο ιδιαιτέρως η διείσδυση της μουσικής αυτής σε πολύ μικρές ηλικίες, έχει ακραίες επιβλαβείς συνέπειες για την διαμόρφωση προτύπων και χαρακτήρα.

4. Αστρολογία / Πρωινές «ψυχαγωγικές» εκπομπές

Στοιχεία καταγγελλόμενου παρόχου
Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: Πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές
Άλλα στοιχεία της υπηρεσίας: Ωροσκόπιο
Περιεχόμενο καταγγελίας
Με δεδομένο τον διαχωρισμό της Επιστήμης της Αστρονομίας από την ψευδοεπιστήμη της αστρολογίας, δίδεται συστηματικά βήμα προβολής για διασπορά ψευδών ειδήσεων, προώθηση της αστρολογίας ως δήθεν επιστημονικής, καθώς και προαγωγή της μοιρολατρίας, η οποία συνιστά τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς αντίθετο προς την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

5. Ο πρώτος από εμάς / AntennaTV

Στοιχεία καταγγελλόμενου παρόχου
Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: Antenna
Τίτλος προγράμματος: Ο πρώτος από εμάς https://www.antenna.gr/oprwtosapoemas
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη
Ώρα μετάδοσης: 22.30
Περιεχόμενο καταγγελίας
Προβολή ομοφυλοφιλίας και σκηνή με φιλί στο στόμα, με σήμα καταλληλότητας [12].

6. Επιτόπου / Open Beyond TV

Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: Open beyond
URL υπηρεσίας: https://www.tvopen.gr/watch/189202/hgymnastriapoyapofasisenagineisynodoskyrion
Τίτλος προγράμματος: Επιτόπου
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5/11/2023
Ώρα μετάδοσης: 13.40
Περιεχόμενο καταγγελίας
Με βαθμό καταλληλότητας [8], σε κατεξοχήν οικογενειακή ώρα προβολής, προωθείται η επαγγελματική πορνεία και η προώθηση εύκολου πλουτισμού από πορνογραφικό διαδικτυακό περιεχόμενο («η Λίζα που από γυμνάστρια και φοιτήτρια αποφάσισε να γίνει συνοδός κυρίων»).

7. «Πράκτωρ 00Λεφτά» / ΣΚΑΪ

Είδος Υπηρεσίας: Τηλεοπτική εκπομπή (γραμμική υπηρεσία)
Όνομα Υπηρεσίας: ΣΚΑΙ
Τίτλος προγράμματος: ΠΡΑΚΤΩΡ 00ΛΕΦΤΑ (επιθεώρηση Μάρκου Σεφερλή)
Ημερομηνία μετάδοσης: 20/10/2023
Περιεχόμενο καταγγελίας
Προσβολή των ιερών μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συγκεκριμένα του αγιασμού, ανοίκεια επίθεση με χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα και προσβολή του κοινού θρησκευτικού αισθήματος.

8. Σκηνές σε ώρες τηλεθέασης ανηλίκων

Ενδεικτικά και μόνο:

  • Τηλεοπτικό κανάλι STAR, Τίτλος προγράμματος: “John Wick”, Ημερομηνία μετάδοσης 26-04-23, Ώρα μετάδοσης: 22:45, προβολή σκηνών ακραίας βίας (όπως μαχαίρι που μπήγεται στο μάτι ανθρώπου) σε ώρα που ανήλικοι βλέπουν τηλεόραση.
  • Τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1, Τηλεοπτική σειρά «Μάγισσα», Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη, Ώρα μετάδοσης: 21:00, προβολή σεξουαλικών σκηνών (25/09/23), τελετών «εξαγνισμού» και μαγείας σε ώρα που ανήλικοι βλέπουν τηλεόραση.

Επαναλαμβάνουμε την επισήμανση για τα παραπάνω, ότι ασχέτως της ώρας τηλεοπτικής προβολής τους, η ελεύθερη διαθεσιμότητα ακατάλληλου υλικού (σειρών, ταινιών, εκπομπών κλπ) στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών καναλιών στο διαδίκτυο, χωρίς έλεγχο ηλικίας, σημαίνει την παραβίαση κάθε έννοιας σήμανσης καταλληλότητας των προγραμμάτων.”