Δεν θέλουμε να σας αγχώσουμε, αλλά είναι κοινό μυστικό πως πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτή την Κυριακή (21/5) που, υπό άλλες συνθήκες, θα γιορτάζαμε τις Ελένες και τους Κωνσταντίνους και δεν θα κρυβόμασταν πίσω από μπλε πανιά για να ρίξουμε την ψήφο μας. 

Αλλά τι να κάνουμε, η εκλογική διαδικασία είναι πιο σημαντική από τις πίτσες που θα παραγγείλετε για να κεράσετε τους φίλους σας. Μην ξεχνάμε και τον Ολυμπιακό ο οποίος παίζει τελικό Ευρωλίγκας με την Ρεάλ. Αυτό, ναι, για κάποιους είναι πιο σημαντικό και από τις εκλογές και από τις ονομαστικές εορτές. Δεν κρίνουμε.

Ας γυρίσουμε στις εκλογές. 

Αν κριθεί απαραίτητο (που όπως φαίνεται θα κριθεί απαραίτητο), θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Τότε, αυτές θα ακολουθήσουν τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος αφορά στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε τριάντα ημέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη στο μεσοδιάστημα, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μην ανησυχείτε λοιπόν, τίποτα δεν θα αλλάξει, θα έχουμε κάποιον πάνω από το κεφάλι μας έτσι κι αλλιώς.

Μα τι είναι αυτές οι διερευνητικές εντολές τέλος πάντων;

Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Δεν τη διαλύει όπως το έχετε στο μυαλό σας, θέλουμε να ηρεμήσετε.