«Ακραίος καλοκαιρινός καιρός σε μεταβαλλόμενο κλίμα: Είναι προετοιμασμένη η Ευρώπη»; Αλήθεια, μπορείτε να σκεφτείτε πιο επίκαιρη ημερομηνία για την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης κι ενός διαδικτυακού εργαλείου μ’ αυτό το θέμα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency); Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει ένα φθινοπωρινό τριήμερο μέσα στη μέση του καλοκαιριού, οι ερευνητές χτυπάνε όχι καμπανάκια, αλλά ολόκληρα κωδωνοστάσια. Με στοιχεία, όχι με εικασίες, ούτε με τσιτάτα που μοιάζουν με δυσοίωνες προφητείες.

Τι μπορεί, λοιπόν, να φέρει αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη; Τα νέα δεν είναι καλά. Η συνολική προοπτική είναι απαισιόδοξη, όπως έχουμε ήδη δει τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό καθιστά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την καλύτερη ετοιμότητα όλων μας.

Η ιστοσελίδα του EΕΑ προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρωμένους πίνακες και χάρτες με δεδομένα, τα οποία προσπαθούν να εξηγήσουν τα κύρια ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού που έχουν επηρεάσει όλο και περισσότερο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, την οικονομία και τη φύση. Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν διαδραστικούς χάρτες και γραφήματα πληροφορίες για καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές και την άνοδο των ευαίσθητων στο κλίμα ασθενειών όπως ο δάγγειος πυρετός.

Κλιματική αλλαγή: Από το παρελθόν στο μέλλον

Μια εικόνα από το μέλλον: Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές – Έτσι θα είναι τα καλοκαίρια μας πλέον

Οι ενημερώσεις για καθένα από αυτά τα άκρα ανατρέχουν σε γεγονότα του παρελθόντος, τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον σύμφωνα με επιστημονικές προβολές και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης παραδειγμάτων και βέλτιστων πρακτικών σε όλη την Ευρώπη.

Διάβασε τη συνέχεια στο intronews.