Η Πλοκή: Μια οδυνηρή περιπέτεια κηδεμονίας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ήρωες της ιστορίας. H 11χρονη Εύα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία χάνει σε μία ημέρα τους γονείς της σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο ερημίτης παππούς της, Λουκάς, αρνείται την επιμέλειά της, με την κοινωνική λειτουργό, Μαρίνα, να προσπαθεί να τον μεταπείσει για να αποτρέψει την εισαγωγή του κοριτσιού σε ίδρυμα.

Το έργο: Άνθρωποι αποπροσανατολισμένοι από τα προβλήματά τους, ακρωτηριασμένοι συναισθηματικά από τον «τυφώνα» ζωής, ψάχνουν να βρουν σταθερές πότε σε προκαταλήψεις, πότε σε βολικές αλήθειες, για να συνεχίσουν να ζουν με φόντο τη σύγχρονη ελληνική επαρχία.

Η πρώτη σειρά παραγωγής Ertflix εξέπληξε ευχάριστα! Το ψυχολογικό δράμα του Γιώργου Γκικαπέππα αναμετριέται κύρια και πρωτίστως με την απώλεια. Άνθρωποι χωρίς GPS μετατρέπονται -μεταφορικά και κυριολεκτικά- σε αγρίμια, προσπαθώντας να κρατήσουν κομμάτια της παλιάς ζωής τους, τα οποία δεν είναι συμβατά πλέον με τις νέες συνθήκες. Η διαδικασία της προσαρμογής καμιά φορά διαρκεί μια ολόκληρη ζωή, αλλά είναι πάντοτε μεταβλητές της ζωής που ωθούν τους χαρακτήρες προς την κάθαρση.

Έτσι, τρεις διαφορετικές γενιές ανθρώπων χτυπημένων από τη μοίρα, με εντελώς διαφορετικές προσλαμβάνουσες, βρίσκονται σύμμαχοι σε μια μάχη όπου ο εχθρός είναι εσωτερικός και αόρατος.  

Ο Γιώργος Γκικαπέππας βάζει τη φωτιά σε ένα βραδύκαυστο φυτίλι, που όσο καίει φανερώνει φαντάσματα από το παρελθόν δίνοντας πειστικές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των ηρώων του. Οι αγκυλώσεις της σύγχρονης ελληνικής επαρχίας, οι προβληματικές σχέσεις ανθρώπων που θέλουν να αγαπηθούν, αλλά δεν ξέρουν να αγαπήσουν, βγαίνουν στην επιφάνεια χωρίς βεβιασμένες ατάκες ή αμήχανες εκρήξεις.

Σε αυτό βοηθούν και οι πολύ καλές ερμηνείες του συνόλου σχεδόν του καστ, με κορυφαίες εκείνες του Γιώργου Κέντρου και της Μαρίνας Σκιάδη. Όχι πως υστερούν οι υπόλοιποι, αλλά εκεί πέφτει το βάρος. Φαίνεται πως ο Γκικαπέππας και οι ηθοποιοί του αφοσιώθηκαν πραγματικά στο κομμάτι των ερμηνειών για να αποτυπώσουν την ψυχολογική κατάσταση, τα κίνητρα και τις σκέψεις των ηρώων.

Η Έρημη Χώρα θα έχει μπροστά της χιλιάδες ώρες αέρα. Δεν θα είναι έκπληξη αν η σειρά ταξιδέψει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν και στους επιτελείς της ΕΡΤ και του Ertflix, καθώς και στην εταιρεία παραγωγής Need a Fixer.