Μερικές ταινίες δεν τις περιμένεις, δεν φαίνονται από το πρώτο λεπτό. Θέλουν το χρόνο τους για να σου αποκαλυφθούν, χρειάζεσαι το χρόνο σου για να τις καταλάβεις, να τις αισθανθείς. Η Πράσινη Θάλασσα, που βρίσκουμε στο Ertflix, είναι σε αυτήν την κατηγορία.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Είναι ένα φιλμ που συνδυάζει εσωτερικότητα με εξωστρέφεια – όσο αντίθετα και αν είναι αυτά μεταξύ τους. Είναι ένα φιλμ που θίγει διάφορα ζητήματα, που δεν θα αφήνουν αδιάφορο, κάθε άλλο, το θεατή.

Αυτό ενώ μέσα από την πλατφόρμα της Ertflix μας παρουσιάζεται η ιστορία της Άννας. Μια μυστηριώδους γυναίκας που έχει χάσει τη μνήμη της και βρίσκει καταφύγιο σε μια ταβέρνα ενός μοναχικού και δύστροπου ιδιοκτήτη.

Η μαγειρική είναι το μόνο που θυμάται, το μόνο που την κάνει να χαμογελάει και να αισθάνεται. Οι πελάτες τη δέχονται με θέρμη, η ίδια αρχίζει να κάνει πράγματα και να (ξανά)ζει. Μέχρι που το παρελθόν επιστρέφει στο προσκήνιο για να τη στοιχειώσει…

Στη σκηνοθεσία βρίσκουμε την Αγγελική Αντωνίου, που αντλεί πρώτη ύλη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου, «Για να Δει τη Θάλασσα» και παρουσιάζει μια ιστορία με δομή και συνεκτικότητα. Με ευαισθησία, με καλαισθησία.

Η Πράσινη Θάλασσα, στο Ertflix, είναι σε τελική ανάλυση μια «φωτεινή ιστορία»

«Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι η πρωταγωνίστρια παρόλο που έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται να μαγειρεύει. Σκέφτηκα πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο… Με γοήτευσε αυτό το παράδοξο. Ένας άνθρωπος με έλλειψη μνήμης να παράγει αναμνήσεις. Αυτή η αντίθεση της αμνησιακής μαγείρισσας που θυμάται τις συνταγές και που τα φαγητά της δημιουργούν μνήμες, ανατρέπουν καταστάσεις και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ήταν μια φωτεινή ιστορία που ήθελα οπωσδήποτε να διηγηθώ.

Παρόλα αυτά, η ταινία δεν εστιάζει  στη μαγειρική. Ούτε δίνει εύκολες απαντήσεις στο θεατή. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πέρα από αυτό. H Πράσινη Θάλασσα είναι ταινία χαρακτήρων. Δράμα με κωμικά στοιχεία. Με σασπένς, ανατροπές και με μία γερή δόση μυστηρίου. Η ταινία έχει μινιμαλιστική, στατική φόρμα και οικονομία διαλόγων» είχε δώσει το περίγραμμα, παλαιότερα, η Ελληνίδα σκηνοθέτης.

Εξαιρετικός, κλασικά, ο Γιάννης Τσορτσέκης, παίζει τον Ρουλά, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Ομοίως δυνατή ερμηνευτικά και η Αγγελική Παπούλια αποδίδει με ειλικρίνεια, φροντίδα και προσοχή τον λεπτεπίλεπτο της ρόλο. Ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο με χημεία, που είναι και το μεγαλύτερο ατού της ταινίας.

Θα θέλαμε η σπίθα που σιγοκαίει καθόλη τη διάρκεια να γινόταν κάποια στιγμή και πυρκαγιά για να μας παρασύρει σε κάτι ακόμα πιο φλογερό. Δεν συμβαίνει και αυτό αφαιρεί κάτι από το σύνολο. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο τελικός έλεγχος είναι πολύ προς το «συν».

Στα 95 λεπτά που κρατάει η Πράσινη Θάλασσα, στο Ertflix, θα μπεις σε έναν κόσμο που ακόμα κι αν είναι πολύ μακρινός από το δικό σου, θα σου δώσει πράγματα να νιώσεις, να σκεφτείς.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά για ένα κρύο, χειμωνιάτικο βράδυ όπως το αποψινό. Μια ευκαιρία να κάτσεις στον καναπέ σου και να δεις κάτι που πραγματικά θα σε γεμίσει. Αν όχι σήμερα κάποια άλλη στιγμή, μην το αναβάλεις πάντως για καιρό, η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο Ertflix ως τις 19/2.