Το Baby Reindeer είναι ένα σίριαλ που καταπιάνεται με θέματα ψυχικής υγείας από μια διαφορετική οπτική, πατώντας σε πιο ανάλαφρες βάσεις, χωρίς εν τούτοις να φοβάται να καταδυθεί βαθιά. Αυτό είναι άλλωστε που σοκάρει: Αυτό που μοιάζει χαλαρό και κωμικοτραγικό, γίνεται από τη μέση της σεζόν κυνικό, ακατέργαστα βίαιο, σχεδόν βάναυσο. Εκεί που ο τηλεθεατής έχει αφεθεί στη χαλαρή αφήγηση ενός τύπου του διπλανού… μπαρ, γίνεται μάρτυρας μιας σοκαριστικής ιστορίας.

Αυτά τα ακραία συναισθήματα που δημιουργεί στον τηλεθεατή είναι που το έκαναν το Baby Reindeer να στρογγυλοκάτσει στην κορυφή του Netflix παγκοσμίως. Είναι λογικό, αν το σκεφτεί κανείς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία που παρακολούθησε τη σειρά θέλει να μοιραστεί αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία με την παρέα του. Μόνο που αυτά τα ακραία συναισθήματα φαίνεται να οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς τους πιο φανατικούς τηλεθεατές του.

Baby Reindeer / Netflix

To Baby Reindeer αφορά μια συγκεκριμένη περίοδο στη ζωής του Σκοτσέζου κωμικού, Richard Gadd. Είναι τότε που εισβάλλει στη ζωή του μια γυναίκα, η Martha Scott, η οποία τον αρχίζει να τον καταδιώκει. Συνολικά, του έχει στείλει περισσότερα από 41.000 email, του έχει αφήσει μηνύματα διάρκειας πάνω από 350 ωρών στον τηλεφωνητή του, πόσταρε για εκείνον 744 tweets, του έστειλε 46 μηνύματα στο Facebook, αλλά και 106 σελίδες επιστολών, ενώ προσπαθούσε να τορπιλίσει οποιαδήποτε άλλη σχέση του.

Baby Reindeer / Netflix

Baby Reindeer: Κυνηγώντας τη «Martha Scott»

Με την ιστορία να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, πολύ σύντομα άνοιξε μια φλογερή συζήτηση στα social media για τα πραγματικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία του Baby Reindeer. Εμφανίστηκαν αυτόκλητοι ερευνητές του διαδικτύου και των social media οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες για να ανακαλύψουν την πραγματική «Martha Scott», με την αστυνομία και δικηγόρους να μπαίνουν σύντομα στην εξίσωση.

Οι τηλεθεατές του σίριαλ Only Murders in the Building θα αναγνωρίσουν αμέσως τι εννοεί ο δικηγόρος με εξειδίκευση στα media, Mark Stephens, μιλώντας στον Guardian. «Η νέα κουλτούρα των ανθρώπων που προσπαθούν να λύσουν ένα έγκλημα ή γίνονται ντετέκτιβ στο Διαδίκτυο, είναι απίστευτα επικίνδυνη. Φυσικά, στα στελέχη των media και τους δημιουργούς περιεχομένου αρέσει να λένε ότι είναι μια πραγματική ιστορία, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να καταστραφεί μια έρευνα από ερασιτέχνες, ίσως χαλώντας μιας σκηνής εγκλήματος ή καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων».

Επιπλέον, ο δικηγόρος τονίζει πως, «ίσως έχουμε φτάσει στη σκηνή τώρα με την True Fiction ψυχαγωγία όπου χρειαζόμαστε προειδοποιήσεις προς στους τηλεθεατές και τους ακροατές (podcast) που θα λένε: “Παρακαλώ μην το ερευνήσετε μόνοι σας”, όπως έχει γίνεται ήδη με τους ενόρκους. Σίγουρα, οι σεναριογράφοι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν περισσότερο για να συγκαλύψουν ανθρώπους, αλλάζοντας συστηματικά ορισμένες από τις βασικές αρχές, και όχι μόνο τα ονόματα, για να αποτρέψουν την ταυτοποίηση ή ακόμη και την εσφαλμένη ταυτοποίηση ανθρώπων».

Η ηθοποιός που υποδύεται την καταδιώκτρια, Jessica Gunning, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την πειστική ερμηνεία της, προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τους θαυμαστές να σταματήσουν την έρευνα για την πραγματική γυναίκα πίσω από την ιστορία του Baby Reindeer. «Είναι πραγματικά ντροπή», είπε η Gunning, «γιατί δείχνει ότι δεν έχουν παρακολουθήσει με σύνεση τη σειρά». Ωστόσο, η ορμή που δημιουργήθηκε από το Baby Reindeer αποδείχθηκε αδύνατο να ανακοπεί. Μια ευάλωτη γυναίκα που εντοπίστηκε από αυτόκλητους ντετέκτιβ των social media έχει γίνει ήδη γνωστή. Τα δικά της προσωπικά στοιχεία κάνουν τον ισχυρισμό ότι είναι η πραγματική «Martha» πειστικό, και οι αντιδράσεις της αντανακλούν τον ιδιόμορφο τόνο των email που παρουσιάζονται στη σειρά.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από δύο ημέρες, ισχυρίστηκε ότι μετά βίας γνωρίζει τον «αποτυχημένο κωμικό» και ότι «δέχθηκε επίθεση από τρελούς stalker στο διαδίκτυο». Και πρόσθεσε: «Ήμουν στην παρέα του Richard Gadd κατά καιρούς, αλλά δεν τον καταδίωξα όπως ισχυρίζεται». Η εκδοχή της για τα γεγονότα αμφισβητείται.

Ο ίδιος ο Gadd κάλεσε τους φίλους της σειράς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ποστάροντας στο Instagram μια έκκληση: «Παρακαλώ μην κάνετε εικασίες για το ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι από την πραγματική ζωή. Δεν είναι αυτό το νόημα της σειράς».

Baby Reindeer / Netflix

Εξήγησε επίσης τις προσπάθειες που έγιναν για την προστασία των πραγματικών ανθρώπων που εμπλέκονται στην ιστορία του Baby Reindeer. «Έχουμε διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση για να τη μεταμφιέσουμε, σε σημείο που δεν νομίζω ότι θα αναγνώριζε τον εαυτό της… Αυτό που δανειστήκαμε από εκείνη είναι τη συναισθηματική αλήθεια της, όχι το πραγματικό προφίλ της».

Φαινομενικά ο Gadd είναι το θύμα: κάποιος που έκανε λάθη, όπως παραδέχεται ο ίδιος στη σειρά, και που πάλεψε με την κατάθλιψη μετά τη σεξουαλική κακοποίηση από ένα πρόσωπο με επιρροή στον κλάδο της ψυχαγωγίας, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Στη σειρά, ο «Donny» μιλάει για την αρχικά καθυστερημένη του καταγγελία στην αστυνομία εναντίον της Martha. «Όταν έφτασα στο σημείο να πάω στην αστυνομία, δεν μπορούσα να αντέξω την ειρωνεία να καταγγέλλω εκείνη αλλά όχι εκείνον. Υπήρχε πάντα η αίσθηση ότι ήταν άρρωστη, ότι δεν μπορούσε να βοηθηθεί, ενώ εκείνος ήταν ένας καταστροφικός, χειριστικός άνθρωπος».

Με πληροφορίες από τον Guardian.