Σε όλες τις αυτονόητες σκέψεις που κι όμως καλούμαστε να εξηγούμε καθημερινά, είναι και εκείνες που αφορούν στην άμβλωση. Οι λόγοι, οι σκέψεις και οι συνθήκες που οδηγούν σε αυτή, κάτω από την ομπρέλα της αυτοδιάθεσης κάθε γυναίκας δεν είναι κατανοητοί. Όχι μόνο από πρόσωπα, αλλά και από κράτη. Ακόμα μια απόδειξη αυτής της έλλειψης αντίληψης είναι και το γεγονός πως στην Ουγγαρία, από εδώ και έπειτα, όσες γυναίκες επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση πλέον θα είναι υποχρεωμένες πρώτα να ακούν “τον καρδιακό παλμό του εμβρύου”, πριν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία. Αυτό ορίζει το νέο διάταγμα, που εξέδωσε η κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. 

“Σχεδόν τα δυο τρίτα των γυναικών στην Ουγγαρία συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό”, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, με τον νέο κανονισμό να αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη. 

Είναι γνωστό πως από την ημέρα που ο Όρμπαν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 2010, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει τις “παραδοσιακές οικογενειακές αξίες” και να εισάγει μια σειρά μέτρων τα οποία έχουν στόχο να τονώσουν το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων στην Ουγγαρία. Το θέμα ξεφεύγει από το -όχι και τόσο- ρευστό “τι ορίζεται ως παραδοσική οικογένεια” και φτάνει στο με πιο ψυχολογικό και σωματικό κόστος κάθε γυναίκα μπορεί είτε να γίνει μητέρα είτε να αποφασίσει ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε άμβλωση για τους λόγους της. 

Η διαδικασία ακρόασης του “καρδιακού παλμού του εμβρύου” είχε εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι. Συγκεκριμένα και εκεί αποτελούσε προαπαιτούμενο οι γυναίκες να ακούν τον “εμβρυακό καρδιακό παλμό” πριν αποκτήσουν πρόσβαση στην άμλωση. Αυτό, παρά την επιμονή των γιατρών πως η χρήση του όρου “εμβρυακός καρδιακός παλμός” είναι ιατρικά ανακριβής. 

Στην Ουγγαρία η νομοθεσία που αφορά τις αμβλώσεις παραμένει η ίδια από το 1992. ο τερματισμός της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τόσο για ιατρικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους. Σε περιπτώσεις που το έμβρυο βρίσκεται σε κίνδυνο και η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη, η άμβλωση επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. 

Μια γυναίκα που επιθυμεί να προχωρήσει σε διακοπή κύησης χρειάζεται επιστολή από γυναικολόγο, που να επιβεβαιώνει πως είναι πράγματι έγκυος, ενώ πρέπει να επισκεφτεί τις οικογενειακές υπηρεσίες δυο φορέες, με διαφορα τουλάχιστον τριών ημερών, προκειμένου να λάβει συμβουλές που αφορούν την υιοθεσία, καθώς και τα κρατικά επιδόματα για τις μητέρες. 

Η Noá Nógradí από την Patent τόνισε πως η νέα νομοθεσία είναι μκια επέκταση των πολιτικών της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, με στόχο την ενίσχυση του ποσοστού των γεννήσεων. Πρόσθεσε πως “στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία. Στατιστικά, τα δυο τρίτα των Ούγγρων δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις”. “Οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκτός νόμου τη διαδικασία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά με μικρά βήματα μπορεί να πετύχει πιο εύκολα τους όποιους περιορισμούς”, επέμεινε, προσθέτοντας πως οι νόμιμες αμβλώσεις γίνονται όλο και δυσκολότερες γιατί οι υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδρίες δύσκολα προγραμματίζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν τον όρο “εμβρυικός καρδιακός παλμός” ως παραπλανητικό, όταν αναφέρεται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώιμων υπερήχων παράγεται από το μηχάνημα υπερήχων.