Update: Η αστυνομία διαψεύδει (ανακοίνωση με πολλά κενά) την αποχώρηση της ΟΠΠΙ από τα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, η αστυνομία αποχώρησε από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά από 17 ημέρες και ύστερα επανήλθε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΟΠΠΙ εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και στα τέσσερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί. Βέβαια, η πανεπιστημιακή αστυνομία βρίσκεται μόνο σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ…

Η ανακοίνωση:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και στα τέσσερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία των δυνάμεων αυτών στους χώρους των πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Συνεπώς, σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας που αναφέρεται σε «προσωρινό φρένο» των περιπολιών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Η απόφαση δεν είναι οριστική, αφού στην πραγματικότητα μιλάμε για “φρένο” και όχι για βήμα πίσω από την κυβέρνηση. Αλλά ακόμα και αυτό είναι “κάτι”, αν σκεφτεί κάποιος τις εντάσεις των τελευταίων μηνών με αποκορύφωμα τα χημικά και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης από την αστυνομία στην συναυλία στήριξης του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ

Για την ώρα, λοιπόν και σύμφωνα με πληροφορίες από το Voria.gr, οι περιπολίες των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (OΠΠΙ) εντός του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ανεστάλησαν προσωρινά αν και, όπως έχει δείξει η κυβέρνηση, θα επιμείνει και θα επιστρέψει (ελπίζουμε όχι δριμύτερη)

Γιατί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε προσωρινά πίσω; Γιατί τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα ασφαλείας που ορίζει ο νόμος για την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ όπως τουρνικέ, κάμερες ασφαλείας, κάρτες εισόδου φοιτητών. Ας πούμε ότι είναι γραφειοκρατικό το πρόβλημα.

Μέχρι αυτά να υλοποιηθούν, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει οι ΟΠΠΙ να περιπολούν πέριξ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Δεν απομακρύνονται με λίγα λόγια, απλώς θα κάνουν βόλτα έξω από τα Πανεπιστήμια μέχρι να πάρουν το “ΟΚ”.

Αναφορικά με το ότι οι πρώτες περιπολίες έγιναν εντός των campus, μεταξύ των οποίων και του ΑΠΘ, προκαλώντας αντιδράσεις από μέλη φοιτητικών συλλόγων, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αυτό έγινε καθώς τα Πανεπιστήμια δεν είχαν ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία τους.

Μέχρι να ξεκινήσει και επίσημα ο νέος κύκλος επεισοδίων, να πούμε ότι οι φοιτητές ζητούν μερικά δακρυγόνα και κρότου λάμψης για ενθύμιο. Την αγάπη μας στους ΟΠΠΙ και σύντομα μακριά μας κοντά μας.